Futball mindörökké - az egyetemen is

Neves vendégek a színpadon

Nem mindennapi futballtársaság gyűlt össze a Debreceni Egyetem színházában, az oDEonban, a DELAB talkshowján. A cél nem volt más, mint a népes publikummal megvitatni a hazai labdarúgás helyzetét a kontinenstorna fényében. A jelszó pedig ezúttal is: futball mindörökké!

A Böszörményi úti Campus színházterme jócskán megtelt érdeklődőkkel, akik arra voltak kíváncsiak, hogy a magyar labdarúgás jeles képviselői és szakemberei miként látják a hazai foci helyzetét, és mit várnak a június 14. és július 14. közötti Európa-bajnokságtól. Az este házigazdája Ó Nagy Ferenc és a díszvendég Gelei Károly, egykori válogatott hálóőrt volt. A kanapén nem kevéssé jeles társaság foglalt helyet, ezúttal nem mezben és sportdresszben, hanem ingben és farmerben: Debrecenbe látogatott Szoboszlai Zsolt, Szoboszlai Dominik édesapja, edzője, Fehér Csaba, a magyar válogatott korábbi kiválósága és Bogdán Ádám, a Liverpool, a Bolton, a Hibernian és az FTC, valamint természetesen a nemzeti tizenegy korábbi kapusa. E sportszereplők közt kapott helyet Tisza Tibor, a Loki korábbi kiváló labdarúgója is. A téma egyszerűnek tűnt: foci, foci és foci. A beszélgetés kontextusa azonban ennél jóval szerteágazóbb volt a sportszakma és a különböző nézetek fényében.

Terítékre került természetesen Szoboszlai Dominik személye, gyerekkora és jelene, amely kérdésekről, az edzésekről, az éjszakai lábtengómeccsekről édesapja mesélt hosszasan. Nyilvánvaló volt, hogy beszélgetni kell a közelgő Eb-ről is, amelyen a magyarok igen jó esélyekkel várhatják a nyitányt. Közös vélemény volt, hogy a mieinktől továbbjutást várunk, a svájciak komoly gondot okozhatnak, a németektől mindig tartani kell, de természetesen a skótok is jókora meglepetéssel készülhetnek - emlékezzünk csak a görögökre vagy épp a dánokra.

Noha a közösségi média rossznyelvei szerint tízmillió futballedző országa vagyunk, hogyan lehetséges, hogy a stadionok mégis félházzal működnek? Ez a kérdésfelvetés volt talán a legmegosztóbb, így nem is csoda, hogy kisebbfajta sportszakmai vita kerekedett belőle. Míg az egyik álláspont a játékosállomány minőségének javítását szorgalmazta, a másik oldal a nézők ösztönzését, a közvetítettség visszaszorítását és a közösségi szórakozás szenvedéllyé tételét szorgalmazta. Természetesen ékes példává vált a cívisváros, amely a futballon túl egyébként kevés magyar várossal egyetemben büszkélkedhet megannyi élvonalbeli csapattal - valamint a Debreceni Egyetemnek is köszönhetően nem utolsó sorban nyereséges stadionműködéssel.

A késő esti órákig nyúló beszélgetésen egyébként - a félreértések elkerülése végett - szó sem volt komoly nézetütközésről, sokkal inkább közös volt a cél: az elvek mentén elindulva, a futball szenvedélyszerűségét alapul véve törni az utat a jövőbe mutatóan is sikeres magyar labdarúgás felé.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.