Furcsa szavak egy zsidó vezetőtől

DZSH irodaház: a falak hallgatnak

Továbbra sincs béke a Debreceni Zsidó Hitközség háza táján. Többször írtunk róla, zavaros a kép a Pásti utca környékén. Körülbelül két hete jó néhány kérdésre szerettünk volna választ kapni Horovitz Tamás elnök úrtól, de ő egy udvarias, ám a kérdésekre választ nem adó nyilatkozatot küldött.

Írtunk róla: jogerős vallási bírósági végzés mondta ki, hogy a három, közösségből felfüggesztett hitközségi tagtól (Deményi György, Fohn György, Weisz György) nyilvánosan bocsánatot kellene kérnie Horovitz Tamásnak, dr. Grósz Zsuzsa alelnöknek és Asher Ehrenfeld főrabbinak. Információink szerint mindez a mai napig nem történt meg. A  trió jelenlegi státusza - a bírói végzés szerint - teljes körű tagság, a kártérítési eljárásuk elindult.

A minap viszont érdekes dokumentumok kerültek a kezünkbe. (Érdekes módon, nem az ellenzékiektől.)

A DZSH március 19-én közgyűlést tartott, amelyen jelen voltak az országos vezetők is. A napirendi pontok között új elnökségi tagok megválasztása is szerepelt. Egy jogász ismerősünk szerint már az alapszabály-ellenes volt, ahogyan a rendezvényt megszervezték. Az alapszabály ugyanis kimondja, hogy 30 nappal a választás előtt ki kell függeszteni a névsort több helyen is. Ez idén elmaradt.

Mivel a gyűlés nyilvános volt, az ott született jegyzőkönyvet is bármely tag megkaphatná. Ennek ellenére senki nem juthat hozzá, hitelesítése is a napokban történt meg véglegesen. De szakértő szerint formailag is megkérdőjelezhető a jegyzőkönyv, ugyanis a közgyűlés három órás volt, a jegyzőkönyv viszont mindössze hat (6) oldal. A jegyzőkönyv oldalai nincsenek sorszámozva. Nincs oldalanként hitelesítve, csupán az utolsó oldalon vannak aláírások.

Informátorunk szerint a Horovitz Tamás elnök által is aláírt jegyzőkönyv szerint egy helyen a következőket mondja:

„Köszönjük Attila bemutatkozását. Elborzadva olvastam azokat a sorokat, amikor egy zsidó ember a másikról adatokat gyűjt, kutat a családja után, nyilvánosságra hozza, stb. Azt hiszem, hogy az embernek, zsidónak nem való".

Az előzményekhez tartozik, hogy a diszpolgar.hu-n jelent meg először az, hogy egy új elnökségi tag, Schlenk Attila nagyapja Horthy Miklós vezérkari tisztjeként szolgált a II. világháborúban. Horovitz Tamás elnök úr ezt az írást sérelmezte, amikor barátja védelmére kelt. 

Rossz érzés, hogy szófordulatai - embernek nem való - hátborzongatóan emlékeztetnek bizonyos idők félelmetes propagandaszavaira. Meglehet, véletlen az érzés, mégsem méltó egy magát ortodox zsidónak nevező közösség első emberéhez.

Nem értjük a történéseket, annál inkább nem, mivel a közgyűlésről hangfelvétel is készült.

DISZPolgár információ

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.