Fekete-fehér hullámvasút

Egy biztos: a szurkolótábor a helyén marad  Fotó: DEAC

Javában zajlik a magyar férfi kosárlabda élvonal aranycsatája, amelyen úgy tűnik, az Olaj nem bizonyul kifejezetten olajozottnak a címvédő, bivalyerős Falco ellenében. A DEAC számára pádig keserű véget ért a szezon, az egyetemiek ugyanis megannyi komoly skalp és számos borzalmasan fájdalmas pofon után a nyolcadik helyen végeztek – utolsóként a rájátszásban.

Meglehetősen átalakult légiósállománnyal vágott neki a Debreceni Egyetem gárdája a 2023-24-es szezonnak, a kapitányi pozíciót pedig immár Mócsán Bálint töltötte be. A rutinos Djordje Drenovac mellé André Williamson, Deon Edwin, Rakeem Buckles, valamint Lovro Buljevics tette át székhelyét a cívisvárosba, hogy győzelemhez segítse az alakulatot. Ami a játékosállományt illeti, egyre több szerep jutott a fiatal tehetségeknek, így mindenképpen kiemelendő Neuwirth Bence neve, aki meghatározó alapemberré nőtte ki magát csapatában. A szezon természetesen és sajnálatos módon nehezítő körülmények nélkül sem telt el, így például jelentős volt Garamvölgyi Ákos elhúzódó visszatérése súlyos sérülése és rehabilitációja után, valamint a rájátszásban Mócsán Bálint egészségügyi problémái miatt is kényszerült kihagyni fontos összecsapásokat. Mélyen lesújtotta továbbá a DEAC-társadalmat, amikor megjelent a felhívás, hogy az ifjú tehetség Kovács Ákos csontvelő-átültetésre szorul, így vérre van szüksége – egy emberként fogott össze a debreceni szurkolóhad.

Az idény nem indult fényesen a célkitűzésként az élmezőnybe vágyó debreceniek számára, hiszen rögtön az első mérkőzésen Oroszlány bizonyult erősebbnek az Oláh Gábor utcán, majd egy kellemetlen 21 pontos győzelemmel vitték el a két bajnoki pontot Debrecenből. Rögtön ezt követően megjött az első győzelem is, a látszólag gyengélkedő Kecskemét elvérzett a Nagyerdőn. A Mandics-csapat valóságos hullámvasútként kezdte a szezont, amelynek első mérkőzésein súlyos pofonok is születtek – akár egy pécsi 11 pontos DEAC-botlás –, míg sikerült olyan fellegvárak csapatait bevenni mint például a Körmend. Közeledett a naptári esztendő vége, decemberben pedig az acélos Alba Fehérvár legényserege látogatott az egyetemiek csarnokába. Izgalmas mérkőzésen nem született döntés négy negyed alatt, majd a ráadás döntött – egyetlen ponttal a DEAC javára. Az akkor mutatott akarat és küzdőszellem fényében kimondhattuk: valami talán most elindul Debrecenben. Mindez történt a tabella 5. helyén.

Az esztendő vége kézzel fogható változásokat is hozott az alakulatnál, hiszen Rakeem Buckles távozott, helyét pedig az azóta igen-igen beilleszkedett, kreatív légiós Tadija Tadics vette át – reménykedve, az új esztendő új győzelmek sorát és új lehetőségeket tartogat. A Körmend januári idegenbeli – immár második – legyőzése után négy nappal kupameccsen lépett pályára a csapat a Tiszaligetben, ám az azóta bajnoki döntős Olajbányász nem hagyott lehetőséget a debreceniek számára, így a kupakaland relatíve hamar befejeződött. Nem volt más hátra, valósággá tenni a kitűzött célokat és elhatározásokat a bajnoki porondon. Ez újabb ambivalens menettel kezdődött, az idegenbeli megmérettetések ugyanis továbbra sem hozták a várt eredményeket, nem úgy azok a mérföldkövek, amelyeket a legnagyobb és legkeményebb riválisok tettek igazán emlékezetessé: hosszabbítás után a Falco is kikapott Debrecenben, az alapszakasz utolsó meccsén pedig Szegeden született imponáló DEAC-diadal. Jöhetett a rájátszás.

Az első akadályt a Zalaegerszeg jelentette, amely gárda kifejezetten nem hagyott sok szót a fekete-fehér ellenfelének. Andjelko Mandics legénysége mindössze két hazai meccsén tudott felülkerekedni, akkor is hosszabbításban. A folytatásban fővárosi ellenfél érkezett az Oláh Gábor utcára a Honvéd személyében, majd a budapesti visszavágón magabiztos 2-0-s összesítéssel tartották otthon a győzelmet, akárcsak a szezonbéli utolsó ellenfél, a Sopron KC. Magasztos céljaink a meccsek során elsorvadtak, mindössze a nyolcadik hely jutott 2024-ben osztályrészül a patinás debreceni klub számára a kosárlabda élvonal idei kiírásában.

Hogy milyen változások, mikor és milyen formában fognak a kosarasok háza táján történni, az egyelőre erősen kérdőjeles. Annyit sejteni, hogy edzőposzton és játékostéren is lesznek jelentős mozgások, valamint Debrecenben maradó alapemberekről is hallani. Annyi bizonyos, hogy a vezetőség egyik tagja családi okoknál fogva nem folytatja a klubnál a munkát, ám a DEAC és a lelátó, a csarnok környékétől nem fog távol maradni. Folytatás nyár végén! Vagy netán új kezdet!?

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.