Európa ifjú királynői

Az "aranyos" lányok

A női junior kézilabda-válogatott százszázalékos mérleggel, sima győzelmi sorozattal nyerte meg a Szlovéniában rendezett kontinenstornát. A lányokat sem a csoportkörben, sem pedig az egyenes kieséses szakaszban nem érte utol egyetlen ellenfél sem, a döntőben pedig az oroszokat győzték le magabiztos különbséggel.

A debreceni vonatkozás ezúttal sem hiányzott az ünnepből. A 2018-as U19-es világversenynek a cívisváros adott otthont, aztán Európa-bajnoki sikerért az akkor leendő Loki-irányítóra, az épp Tokióban, az olimpiai rajtra készülő Vámos Petrára lehetett büszke a város és az ország, ezúttal pedig Vámos Míra állhat fel a dobogó legfelső fokára. Az ifjú hölgy aztán hamarosan testvéréhez hasonlóan piros-fehér mezben kézilabdázik a hazai bajnokságban.

No, de nézzük, mi is történt Szlovéniában. A csoportkörben rangadókat vívtak ifjabb Kiss Szilárd tanítványai. A nyitányon a szomszéd románokat győzték le, aztán a csehek hajtottak fejet a piros-fehér-zöld mezt viselő lányoknak. Ez volt az aranyfényes menet legnagyobb arányú győzelme, ugyanis 13 gólnyi különbséggel nyertek a magyarok. A csoportkör utolsó találkozóján pedig a kézilabdasportjáról méltán híres Norvégia fölött is magabiztosra sikerült a diadal. A magyarok kettő pontot vittek tovább az egyenes kieséses szakaszba, a veretlenséget pedig megdönthetetlenül védték. Győzelem született Franciaország ellen is, az elődöntőbe pedig a horvátok kétszámjegyű legyőzésével jutottunk. A végső megmérettetésért a svédek próbálták Magyarország útját állni és talán semmi meglepőt nem írok, ha elárulom – sikertelenül. Az utolsó nagy csatában a világ legnagyobb országának U19-es válogatottja várt hazánk fiatal, rettenthetetlen hölgyeire: Oroszország - Magyarország.

A magabiztos első felvonást követően némileg kiegyenlítettebb második játékrész jött, viszont az ünnep szinte garantálható volt Farkas Johannáék játéka láttán. Hazánk junior-válogatottja megérdemelten, veretlenül nyerte meg az Európa-bajnokságot. Két év elteltével tehát ismét a magyar lányok nyakában ragyog az aranyérem. Az idei első nagy küldetés sikerült. A következő hatalmas kihívás immár Tokióban esedékes, ahol a felnőttek már készen állnak az ötkarikás kalandra.

A végére engedtessék meg egy erősen szubjektív megjegyzés! Elgondolkodtató, hogy a magyar sportsajtó az Eb teljes ideje alatt nem tartotta fontosnak, hogy részletesen beszámoljon e csodás lányok teljesítményéről, a sporthírekben pedig csupán egy-egy eredmény erejéig volt téma a junior csapat. A közvetítésről ezek után persze álmodni sem mertünk. No, de félreértés ne essék, a lényeg ugyanaz: az ifjú hölgyek is büszkévé tették a nemzetet. Hajrá Magyarország!

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.