Dörömbölés a börtönajtón

Börtönrács

Több médium is közreadta, hogy a napokban érdekes eset történt a miskolci börtön, vagy hivatalosan a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet (BV) Fazekas utcai bejáratánál. Egy férfi dörömbölt a bejárati ajtón. Meg akarta kezdeni a reá kiszabott korábbi büntetését.

Ez eddig dicséretes elhatározás, de két apró probléma azért akadt: a bebocsátást nem hivatali időben kérte, másrészt olyan részeg volt, mint egy nagyágyú (bár nem tudom, mi köze a lövegnek az alkoholmámorhoz). A letöltendő ítélettel sújtottakat a bíróság értesíti a bevonulás időpontjáról. Felhívják a beidézettek figyelmét az alkoholmentes megjelenésre. Nos, az arnóti illetőségű 33 éves férfi tulajdonképpen semmit sem tartott be, és ex has jelentkezett büntetése letöltésére. A tajtrészeg arnóti a börtönőr tájékoztatását nem fogadta el (annyira kába lehetett, hogy el se jutott a tudatáig), továbbdörömbölt. A BV riasztotta a rendőrséget. Az egyenruhások pillanatok alatt a helyszínen termettek (a kapitányság százötven méterre van a börtöntől). A dörömbölőt igazoltatták, majd előállították, így a férfi vágya, némi módosulással mégis teljesült, mert zárkába került…, csak az a rendőrségé volt. Eljárást indítanak ellene, mint visszaeső „megmázsálják”, úgyhogy a dörömbölős afférjával megspékelt büntetésével újra jelentkezhet majd a börtön kapujában.

A kilencvenes évek közepén a debreceni börtönben is történt valami hasonló. Két ponton azonos a történet. A férfi részeg volt, és a rácsok mögé kívánt bevonulni. Ő is hivatali időn kívül próbálkozott. Nem a kapun dörömbölt, hanem a Wesselényi utca felőli autóbejárat kapuját mászta meg (akkor még nem volt ott őrhely), majd a villámhárítón felmászott az első emeleti ablakok alatti párkányra, azon araszolva (Hogy nem esett le? Részegekkel van az Isten.) jutott el a női zárkákig. Bekopogott az egyik ablakon és kérte a nőket, engedjék be. Mondjuk, ez a rácsok miatt fizikai lehetetlenség volt, arra azonban elég, hogy a rabok sikítozni kezdjenek, szellemnek nézve a bekopogtatót. A ricsajra megjelent az őrség…, és innen a történet hasonlóan zajlott a miskolcihoz. A fickót is megbüntették. A sitten többet tölthetett, mint amennyit gondolt.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.