Debreceni bajnokverés

Dugat akcióban

Teltházas meccsen diadalmaskodott szombat este a DEAC férfi kosárcsapata a címvédő, kupagyőztes Szolnoki Olaj gárdája ellen. A bajnokság 20. fordulójában extra második félidővel 96-90-re nyert Berényi Sándor csapata.

Az Olajbányászt több mint száz fős, a vendégszektort teljesen meghódító tábor kísérte el Debrecenbe, a hazai lelátó pedig ugyancsak megtelt csaknem 1200 szurkolóval. Hangpárbajban nem volt hiány, ahogy küzdelmes kosárlabdában sem. Enyhe szolnoki uralomban telt az első két negyed, majd a harmadik és negyedik játékrészben megtörtént a fordulat. A harmadik tízpercet 28-9 arányban nyerte a DEAC, átvették az irányítást. Tizenkét pont is volt a címvédők előnye, a meccs hajrájában egy kosárig felzárkóztak, de rendkívül lendületes végjátékkal a Debrecen megvédte hazai pályáját. A két héttel ezelőtti kupa-elődöntőben elszenvedett vereségért sikerült revansot venni.

Kiegyenlített játékkal indult az első játékrész. Az újdonsült szolnoki, Malesevics szerzett kosarat, de Manigat egyből triplázott. Daniel Amigo hatékonyan működött a vendégek palánkja alatt és a támadólepattanókból sikerült pontokat szereznie. Ivosev Tamás is remekül kezdett. A védelem motorjaként rendre megállította Vojvodáék gyors akcióit, majd ellentámadásokból szerezte a kosarakat. Egy rövid figyelemkihagyást kihasználva a szolnokiak öt ponttal léptek meg, de argentin magasemberünk kiegyenlített. A dudaszó után mégis a piros-feketék örülhettek. 8-0-s rohanásuknak köszönhetően 20-28 állt az eredményjelzőn.

Saját gyűrűnk alatt a második negyedben sem ment minden hibátlanul. Az Olaj betöréseit nem igazán tudta senki feltartóztatni és a magasan bejátszott labdákra sem hárult nagy figyelem. Polyák László azonban lehűtötte egykori csapata kedélyét, majd Ivosev zárkóztatta tovább a Debrecent. Manigat ezúttal is lendületben volt és szórta a távolikat. A 10 perc letelte után ezúttal is a Tisza-partiak örülhettek letámadó felfogású játékuk miatt. A nagyszünetben 43-55.

A pihenő ideje alatt a Debreceni Egyetem táncosai tartottak bemutatót. Ekkor még talán senki sem gondolt a csarnokban arra, hogy ezen a meccsen még meglepetés is születhet. A harmadik negyed kezdete azonban felcsillantotta a reményt a hazaiak előtt. Teljes taktikaváltás történt Bognár Kristóféknál. Gyors bejátszásokra és stabil, agresszív védekezésre álltak át. Ivosev uralta a pályát, pontos volt a hármasa és ziccerei védhetetlennek bizonyultak a rutinos szolnokiaknak, Manigat pedig végre tüzelhette a publikumot. Borisov középtávolról vetette be dobóerejét. A végén Henry Dugat kettő plusz egyesével a DEAC 28-9-re kiütötte ellenfelét a játékrészben.

Az utolsó menetre Dragan Alekszics extrán feltüzelve küldte vissza tanítványait, ráadásul a harmadik felvonásban megilletődött jászsági szurkolók hangja is visszatért. Ivosev Tamás tartotta szenzációs formáját, a szolnokiak légiósa, Rowsey azonban már komoly fejtörést okozott a hajdúsági védelem számára. Daniel Amigo 16 szerzett egység után kipontozódott, a vendégek oldalán Milosevics követte. A hajrában kettő pontig is feljött a bajnoki- és kupa címvédő, de Ivosev a büntetővonalon csak egyszer hibázott, így a meccs utolsó másodperceire biztossá vált a csoda: a végeredmény 96-90 lett, a DEAC legyőzte az Olajt.

Ivosev Tamás az egész meccsen megállíthatatlan volt. A palánk alá is kiváló ütemben futott be, pontosan célzott közelről-távolról egyaránt és saját területét is hatékonyan őrizte, agilisan védekezett. 28/9 a mutatója, ezzel csapata legeredményesebb játékosa lett. Daniel Amigo a támadólepattanók terén produkált bravúros estét, 16 pontig jutott. Manigat szokásos tripláival villogott, de a legnagyobb meglepetést mégis Dugat hozta. 12 pontot tett hozzá az eredményhez, 10 lepattanójának és 11 gólpasszának köszönhetően tripla-duplával zárta a fordulót. 

Az alapszakaszban még kétszer láthatjuk hazai pályán a DEAC együttesét. Március 14-én az Atomerőmű, 23-án pedig a Sopron látogat az Oláh Gábor utcára. Következő meccsünkön a Kaposvár otthonában lépünk pályára.

Barna Marci

DEAC - SZOLNOKI OLAJ KK 96-90 (20–28, 23–27, 28–9, 25–26)

DEAC: DUGAT 12/3, MANIGAT 17/15, Boriszov 10/3, IVOSEV 28/9, AMIGO 16

Csere: Polyák 5/3, Omenaka, Bognár 8.

Edző: Berényi Sándor

SZOLNOK: ROWSEY 30/18, Vojvoda 13/3, Malesevics 9, N. Milosevics 11/3, Tóth Á 8

Csere: BENKE 11, Andric 8, Rudner

Edző: Dragan Alekszics

Kipontozódott: Amigo (35.p.) ill. N. Milosevics (39.p.)

Berényi Sándor: – Nagyon boldogok vagyunk, hiszen óriási tettet hajtottunk végre. A klubunk életében ez nem kis dolog, hiszen mióta tagjai vagyunk az élvonalnak, a Szolnok kivételével már minden csapatot le tudtunk legalább egyszer győzni. A második félidei védekezésünk volt a kulcs, ami végre úgy működött, ahogy azt elvárom. Természetesen az olyan extrák is kellettek, mint Dugat tripla-duplája, vagy Ivosev játéka, amik nélkül nem lehet bajnokot verni.

Dragan Alekszics – Nehéz visszazökkenni a bajnokság ritmusába egy ilyen érzelemdús kupahétvége után. Az első félidőben kontrolláltuk a játékot, de a második húsz percre szétesett a védekezésünk, és agresszivitásban sem tudtunk felnőni a hazaiakhoz, akik megérdemelten nyertek. (forrás: DEAC)

 

 

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.