Debrecen jövőjéért, a mi jövőnkért!

Takarékosságot jelent a lakosságnak és a városnak is

Nemrég került a lakossághoz az a több ezer LED-izzó, amelyet az önkormányzat a Future of Debrecen keretein belül meghirdetett LED-csereprogramban osztott ki. Ez a környezetgazdálkodási és jövőtudatos szempontokat figyelembe véve csupán egyetlen apró mozzanat, de az egész program alighanem klímaformáló hatással lesz jövőnkre.

A Future of Debrecen mozgalom már 2021 óta gondoskodik arról, hogy Debrecenben az ország és a régió alighanem legnagyobb környezetvédelmi, közösségi térfejlesztési, klímagazdálkodási és energetikai projektje menjen végbe. Az indulás óta megannyi környezetvédelmi, gazdasági és médiaszakember, sportoló és környezetvédő vált az egyesület és a projekt tagjává, a kitűzött célokból eddig megvalósult statisztikák pedig igen magas számokat és hatalmas előrelépést mutatnak városgazdálkodási szempontból. A legfrissebb lépés a LED-csereprogram volt. Ennek lényege az volt, hogy a CYEB (Cut Your Energy Bill) Energiamegoldások Kft. közreműködésével bárki ingyenesen juthatott a háztartásába szükséges LED-izzókhoz. Ez mind lakossági, egyéni, önkormányzati szinten jelent megtakarítást pénzügyi és energetikai téren egyaránt.

Az elmúlt hónapokban különösen nagy figyelmet kapott az egyesület nevével fémjelzett legnagyobb beruházás, a Civaqua Program. Ez a város vízgazdálkodásának infrastrukturális fejlesztését tűzte ki célul, illetve a környék természetes vizeinek megóvását, a vízutánpótlás folyamatos megoldását. Ami pedig a város természeti értékeit illeti, elengedhetetlen szerep hárul a zöld környezetre, elsősorban a fákra. Ezt az igényt szolgálja a 10000 fát Debrecenbe! elnevezésű terv, amely jelenleg már meghaladta a 7500 elültetett facsemetét. A belvárosban pedig már számtalan helyszínen találkozhatunk az úgynevezett zöld buszmegállókkal, amelyek jellegzetessége, hogy a megállóépítményt élő zöldnövényzet öleli körbe.

A Future of Debrecen célkitűzése tehát szemmel láthatóan túlmutat a város kizárólagos érdekein. Az önkormányzat ugyanis a Debreceni Egyetemmel szorosan együttműködve nem csupán a cívisváros környezetének jövőjén segíthet, hanem akár az egész ország természetgazdálkodásán is.

Barna Marci

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.