Dárdadobálás a szobában

Darts tábla és dárdák

A hatvanas évek közepéig engedélyezett volt a sportlövészetben minimális mennyiségű alkoholfogyasztás célzóvíz gyanánt. Egy bécsi nemzetközi öttusa versenyen a kissé spicces magyar versenyző ráfogta a 22-es, csőre töltött fegyverét a számára nem szimpatikus bíróra. Így, most már csak egy sportág maradt a világon, ahol iható a verseny előtt egy kis szesz. Igen, dartsról van szó.

Ez is - mint sok más sporttá vált játék - angol eredetű, és természetesen az első elnevezések, szakkifejezések angol nyelven születtek. Az eszköz maga, amit eldobunk, angolul „dart”, ami az angol-magyar szótár szerint dárdát jelent, de már a fenti szótárban megjegyzik, a „darts” szó a dart főnév többes száma mellett, főként inkább magát a cselekvést, a játékot jelenti. Mi tehát darts-ot játszunk, amikor dartot dobunk. A legenda szerint néhány száz évvel ezelőtt egy átfázott íjász elhatározta, hogy kellemesebb módot választ a gyakorlásra a téli hónapokban. Letette íját, levágott a nyílvesszője hosszából egy darabot, és elvonult a közeli kocsma kellemes melegébe, ahol ügyességét úgy gyakorolta, hogy a lerövidített nyílvesszőket a falra akasztott farönk szeletbe dobta. Mellé állt egy másik íjász, megpróbált az előzőnél jobb eredményt elérni, és ezzel megszületett a vetélkedés, a játék, a sport. A legenda ez, de annak már írásos nyoma is van, hogy az incourt-i csata idején, 1415-ben az angol íjászok, valamint 1620-ban az első angol kivándorlók az Újvilág felé hajózva a Mayflower fedélzetén a darts valamely formáját játszották.

A sport első időben a brit civilizációval érintett területeken terjedt el. A ma érvényes szabályzatok alapját képező versenyszisztémákat első alkalommal - mint annyi más sportnál - Nagy-Britanniában dolgozták ki a XIX. század végén, és akkor alakultak az első szervezetek, klubok is. Az első brit nemzeti szövetség 1924-ben alakult. Ez a szervezet fogalmazta meg először, hogy a darts-sport egy olcsó, tiszta, ügyességi játék. 1928-tól egészen az ötvenes évekig a legjelentősebb darts verseny a London Sunday által szponzorált News of World volt. A sport fejlődése a 60-as évek végén, 70-es évek elején jelentősen meggyorsult. A szinte robbanásszerű fejlődésben - a sport alapvető tulajdonságából eredő népszerűségen kívül - két tényező játszott fontos szerepet. Az egyik az a technikai fejlődés, hogy a felszerelések gyártói képesek lettek a nyilakat wolfram ötvözetből készíteni, ami elősegítette az eredmények jelentős javulását. A másik - talán az előzőnél még fontosabb - tényező , hogy az 1973-ban Oliver A. Croft vezetésével megalakult brit nemzeti szövetség a British Darts Organisation (BDO) a televízió nyilvánossága elé vihette a darts-sportot. Két ágazat alakult ki. A steel, ekkor fémhegyű nyíllal, rostalapu táblára dobják a nyilakat a játékosok. A dobott értékeket manuális módon összegzik. A másik szakág a soft, ebben az esetben a nyilaknak műanyag hegye van. A tábla egy darts gépbe van beépítve, amely a versenyt is automatikusan levezeti. A BDO megalakulását sorban követte más nemzetek szervezeteinek, szövetségeinek megalakulása az USA-ban, Svédországban, Ausztráliában, Belgiumban, Új-Zélandon. 1976-ban brit kezdeményezésre megalakult a nemzetközi szervezet, a World Darts Federation. Ez a szervezet dolgozta ki és tartja karban a nemzetközi versenyszabályzatot, a ranglista rendszert, szervezi és ellenőrzi a nemzetközi ranglista alapját képező versenyeket és természetesen segíti a Darts népszerűsítését. A számos évente rendezett verseny közül a legjelentősebb a Világ Kupa. A Darts Világszövetség 1992. december 14-én immár 48. tagként soraiba felvette a Magyar Darts Szövetséget.

A darts-sport alapvető eszközei:


- a darts-tábla
- a dart (dobónyíl)
- néhány kiegészítő felszerelés, mint az eredménybeíró tábla, dobóvonal kijelölő csík vagy küszöb, megvilágítás, stb.

Népszerűségének tényezői:

- bár a darts alapvetően egy ügyességi sport, de a játék öröméhez szükséges ügyességet gyorsan el lehet sajátítani
- nem kíván nagy, különleges kialakítású helyet
- nem függ az időjárástól
- nincs szükség különleges ruházatra, felszerelésre
- nincs nyelvi nehézség, szociális korlát
- fiatal játszhat idősebbel, férfiak játszhatnak nőkkel
- játszható párban, mint csapatjáték, de akár egyedül is
- a különleges befejező dobás miatt mindig van bizonytalanság a végső győztest illetően
- izgalmas a nézők számára is
- szellemi és fizikai kikapcsolódást nyújt
- a költségek elhanyagolhatóak, azokat mindenki a saját pénztárcájához igazíthatja.

További információk a Magyar Darts Szövetség lapján olvasható.

www.magyardarts.hu

Jó játékot!

Dalnoky

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.