Csökkent a szegények száma. Csökkent???

Ő nincs

Bár igaz lenne, amit Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára állít, sajnos azonban közel nincs úgy. Állítása szerint Magyarországon öt év alatt 800 ezerrel csökkent a szegények száma.

Hihető, hogy ennyi ember röpke idő alatt jólétbe kapaszkodott fel? Papíron igen, hiszen a Központi Statisztika Hivatal (KSH) új szegénységi küszöb számítási módja egyből eltüntetett négyszázezer kevés pénzűt. A kormány ezt megszorozta kettővel, mert akkor jobban hangzik.

Valójában nem nagyon változott semmi. Jelenleg hazánkban 88 ezer forint kell az alapvető létfenntartáshoz. Csakhogy 250 ezer közfoglalkoztatott évek óta nettó 50 ezer körüli összeggel kénytelen beérni. Ugyan emelkedett a minimálbér, ám a munkavállalók a levonások után nagyjából az alapvető fenntartáshoz szükséges összeget kapják kézhez, amiből nem lehet meggazdagodni. A minimálbér környékén keresők körülbelül egy millióan vannak. Ugyancsak milliós a kisnyugdíjasok tábora. A kispénzűekhez számolandók a munkanélküliek. Rövid ideig maradnak nyilvántartásban, onnan kikerülve eltűnnek a statisztika számára.  Még a legutóbbi KSH adatok szerint is igaz, hogy az 1,8 millió magyar gyermek egyharmada szegénységben él. Mivelhogy az intézmény kormányirányítás alatt áll, valószínűleg magasabb az arány.

Vajon a kormány miért erőlteti a gyermekek ingyenes étkeztetését (nyáron is), tankönyvellátást, ha alig akad már szegény? Az önkormányzatok lehetőségeiken felül próbálnak segélyekkel enyhíteni a rászorultak nyomorúságán. Beindult a szociális tűzifa és szén akció (az igények messze meghaladták az állam biztosította keretet). Alapítványok, karitatív szervezetek szintén a szegények sorsának jobbításán fáradoznak. Miért kígyóznak hosszú sorok ingyen ételosztásoknál? Miért a kikapcsolási és kilakoltatási moratórium? Miért működik a Mikulás gyár? Miért a telefonos segélyvonalak sokasága? Az állami tévé „Jónak lenni jó” címmel miért szervez évenként jótékonysági napot?..., stb., ha hazánkban – legalább is a kormány szerint – már csak nagyítóval lehet szegényeket találni.

A hatalom különben valóban el szeretné tüntetni a szegényeket, láthatatlanná tenni őket. Fontolgatják a köztéren történő ingyen ételosztás betiltását (persze szelektíven). Akkor nem látszanak a kígyózó sorok. Ráadásul, ahol sok az elégedetlen, ott bármi kormányellenes is megtörténhet. Több városban a hajléktalanokat tiltották ki a közterületekről. És akkor, amit nem látnak, az nincs is, azaz hazánkban visszaszorították a szegénységet.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.