Csattanás

Veszélyes száguldás

Lassan egy perce ült a kormány mögött. Autója motorja alapjáraton, egyenletesen duruzsolt. Normális körülmények között nyugtatólag hatott volna, de most istentelenül remegett a térde.

Lelkéből tolult fel a felháborodás, melynek hallható része keresetlen szavak sokasága. A magyar ember erősen, kitartóan cikornyázva káromkodik, ám ő most valószínűleg túltesz a hazai átlagon.

- Hogy az a…! Mihaszna neveletlen söpredék. Én vigyázzak a te életedre is? – bömbölte a vakvilágba.

Magán kívül nem hallhatta senki, hiszen az ablakok felhúzva, így ordibálása csak a szélvédőről pattogott vissza, hogy aztán az üléseken falsot kapva csapódjanak az ajtók kárpitjába, onnan pedig, némileg tompulva, vissza a feladónak.

Verdájával ott állt a Kassai út és a Homok utca kereszteződésében. A hirtelen fékezés miatt a kocsitérben égett gumiszag terjengett. Zaklatott lelkiállapotában elfelejtette lehúzni az ablakot. Mögötte hosszú kocsisor torlódott fel. Vezetői még nyugodtak, hiszen pirosat világít a közlekedési lámpa, de ismerve a honi közlekedési morált, zöldre váltáskor biztos beindul a durva anyázás.

Vezetőnket a következmény legkevésbé érdekelte. Lehiggadni, lenyugodni próbált, hogy újra vezethessen. Jelenlegi állapotában az első fának nekihajtana.

Egy perccel ezelőtt kerékpárost gázolt. Sofőrünk a zöld jelzés adta lehetőséget kihasználva indult. Eszébe jutott egyik barátja mondása: „Menjünk, mert ennél zöldebb nem lesz!”.Igyekezett, mert rövidre szabták a kihajtási lehetőséget. Gondolt autóstársaira, jussanak ki ők is, így bőven adott benzinfröccsöt a motornak. A zebrán hajtott át, amikor belecsapódott a biciklis. Neki piros volt.

- Állat! – hördült fel első reakcióként.

A kerékpáros, a járművével együtt terült el a zebracsíkos flaszteron. Az érkezés lendületével azonban pattant is fel, kapta kétkerekűjét és elfutott. Se bú, se bá, vagy foghegyről odavetett „bocsi”. A kocsi oldala behorpasztva, vezetője infarktus közeli állapotban. A biciklis nem érdekelte.

Közben zöldre váltott a lámpa, s mint az várható volt, háta mögött türelmetlen dudálás, káromkodás kezdődött. A gyorsabban „kapcsoló” ügyesebbje kikerülte őt és a hőség miatt lehajtott ablakon keresztül egyértelmű egyezményes jeleket mutogattak. Őket sem érdekelte az autós sorsa.

Az autós és kerékpáros barátsága kutya-macska állapotú. Mindkét oldalon tesznek azért, hogy a viszony továbbmérgesedjen. Pedig a megoldás nagyon egyszerű: a közlekedési szabályokat mindenki tartsa be!

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.