Kettészakadt a debreceni zsidóság

A Gólem újság címlapja

Megalakult az EDIT, az Egységes Debreceni Izraeliták Társasága. Ezzel végérvényesen is kettészakadt a debreceni zsidóság.

Az amúgy sem túl nagy létszámú közösségben már hónapok óta tart a vita, elsősorban azért, mert a tagságot kizárták olyan pénzügyi akciókból, amelynek a következménye mára a Debreceni Zsidó Hitközség teljes csődjéhez vezetett.

Horovitz Tamás elnök úgy vett fel 95 millió forint kölcsönt a hitközség nevében tavaly decemberben a MAZSIHISZ-től, hogy arról sem a saját elnökségét, sem a tagságot nem tájékoztatta. Ehhez pedig az alapszabály szerint nem volt joga. A jelentős összeget ez év június 30-ig kérte, de a mai napig  - különböző alkuk és szerződés-módosítások után -  még mindig hibádzik 51 millió az országos szervezet számlájáról. A felelősség a kölcsönadókat is terheli, hiszen a jelentős összeget úgy utalták el, hogy nem ellenőrizték a háttér, a garanciák valódiságát. Csak most júliusban került emiatt jelzálog majdnem minden debreceni hitközségi ingatlanra.

Mindeközben két vezetőségi tag már lemondott a városban, néhányan pedig lebegtetik távozásukat. 

Horovitz Tamásék mostanáig nem ültek asztalhoz az ellenzékieknek kikiáltott elégedetlenkedőkkel, akik arra a lépésre szánták magukat, hogy megszakítják kapcsolatukat a DZSH-val. 

Kisebb atrocitásra került sor az elmúlt vasárnap este a Kápolnás utcai templom bejáratánál, amikor a zsidó újévet ünneplő híveknek osztogatták a most megjelent Gólem című időszaki kiadványt. A lap terjesztését az utcán, közterületen oldották meg az EDIT vezetői, de az önkéntest kiabálások közepette elzavarták őket.

A Gólemben az új társaság tagjai egy tiszta lappal, és tiszta kézzel játszó debreceni zsidó vezetést vizionálnak, amelyre nem látnak semmiféle garanciát.

Éppen ezért az elmúlt hetekben többször tárgyaltak az EMIH - Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség - vezetőjével Köves Slomóval, aki nem zárkózott el az új tagok jövetelétől. Az EMIH-nek van Debrecenben képviselője, Feigel Smuel személyében, aki elsősorban a városban tanuló háromszáz izraeli diák segítését is vállalta. Az EMIH óvodát működtet Debrecenben, van olyan DZSH tag, akinek unokája ebbe az intézménybe jár.

Úgy tudjuk, hogy  az EDIT hamarosan nemzetközi sajtótájékoztatón jelenti be működését, ekkor mutatkoznak be az új vezetők, és ismertetik programjukat is.

Diszpolgár információ

 

Hozzászólások

Összefogás

Kedves Barátaim! Remélem, hogy a zsidó új évben (az emberiség új éve is) az összefogásra koncentrálunk és értékeink kerülnek a középpontba ! Ehhez kívánok Mindenkinek jó egészséget ! Kreisler Gábor

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.