Az időközi választás tanulságai

A távolmaradással nem lehet győzni

Május 7-én Debrecen 6. választási kerületében időközi önkormányzati képviselő választásra került sor. Mint köztudott, a kerület korábbi képviselője, a fideszes Danku Attila január 14-én elhunyt.

Az időközi választásnak számtalan tanulsága van. Próba, ha még nem is főpróba, a jövő évi parlamenti választások előtt, erőfelmérésre, esélylatolgatásra azonban alkalmas.

Az alacsony részvételi arány jelzi, hogy a szavazásra jogosultak jelentős része kiábrándult a politikából, fásulttá vált, passzívvá, illetve az induló pártok között nem találtak olyat, amelyek számukra elfogadható programmal rendelkeztek volna. A választási ígéretekre rég ráuntak, a képviselőjelöltek megnyilvánulásait, lózungjait megmosolyogják.

A széthúzás magyar átok. Ez történt a Fidesszel szemben indulók esetében is. Annyiból érthető, hogy tesztelni szerették volna támogatottságukat, ezért nem közösködtek más pártokkal. Bizonyosan akadtak olyan civil és politikai csoportosulások is, amelyek egyelőre nem akarnak elköteleződni semmilyen irányban. Kivárnak. Ez az öncélúság viszont a biztos vereséget eredményezte. Világos, hogy a sok induló között megoszlottak a szavazatok, így a legegységesebb Fidesz indulója simán nyert.

Az ellenzék számára, és nemcsak városi szinten, talán időben jött a fiaskó, a vártnál sokkal gyengébb szereplés kijózanítólag hat, s rájönnek, jövőre csak összefogva verhető a Fidesz, azaz választó kerületenként egy ellenzéki képviselő mérkőzne meg ellenfelével.

A Fidesz jelöltje kényelmesen győzött. De ez csak a lakosság politikai iránti érdektelensége miatt történhetett meg. A Fidesz tudta mozgósítani aktivistáit, szimpatizánsait, a többiek nem. Ennyi elég is volt a sikerhez.

A jövő évi választások előtt új politikai csoportosulások alakultak. A Kétfarkú kutya párt és a Momentum éppen azokat célozza meg, akik elégedetlenek a jelenlegi pártokkal. Megjelenésük és programjaik új alternatívákat adhatnak, mozgósíthatják a passzivitásba vonultakat. Magasabb részvételi arány az ellenzéket segítené. A Fidesznek van egy stabil szavazótábora. Azokat bármikor tudja aktivizálni, ám nincs utánpótlás, sőt soraiban lemorzsolódás tapasztalható. Ha sokan mennek el szavazni, ez a stabil másfél millió szimpatizáns kevés lesz.

Tehát csak az ellenzéken múlik, hogy jövőre képesek lesznek-e leváltani a Fidesz kormányt.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.