Átlőtt sisak, vérfoltos zászló a kiállításon

A hősi halált halt tűzszerész emlékfala

Kevesen ismerik, pedig csaknem egy évtizede látható Szeghalom belvárosában Túri János tűzoltó őrnagy magángyűjteménye. A szenzációs kiállítás mintegy ötezer hatósági, katonai ruhát, fegyvert és eszközt mutat be, tematikusan berendezett termekben.

Láthatjuk az Afganisztánban szolgált, hősi halált halt magyar tűzszerész, Kovács Gyula emlékeit, fegyverét, ruháit, a róla készült fotókat, amelyeket nem lehet meghatódás nélkül nézni....

Külön kiállítási sarkot kapott Furkó Kálmán, a Magyar Honvédség nyugállományú ezredese, a Kyokushin karate magyarországi megalapítója, immár 8 danos mestere (a világon négyen vannak). Többek között egyenruháját, fegyvereit és róla készült fényképeit láthatjuk, amelyeket azért adományozott a gyűjteménynek, mert elismerését szerette volna kifejezni a rendkívüli kiállítás alapítójának és kezelőinek.

Ugyanebben a teremben a különböző magyar katonai alakulatok egyenruhái, karjelzései ismerhetők meg, illetve egy éles bevetésen szolgált ejtőernyő is megtapintható.

Egy másik terem a nemzetközi harcászatot mutatja be. Olyan különlegességek döbbentik meg a látogatót, mint egy forradalmár vérét megőrző ’56-os zászló. Ezt az ereklyét egy szülő adományozta, és kérte a múzeum vezetőjét: soha ne mosassa ki, mert a fia vére van a lobogón.

Döbbenetes, de van egy golyó ütötte, lyukas, II. világháborús sisak; megépített katonasír; Hitler német nyelvű Mein Kampfja, vagy láthatóak afgán, hamasz, koszovói, amerikai tengerészgyalogos, szovjet (és orosz) valamint II. világháborús magyar, ÁVO/ÁVH-s rendőrtiszti egyenruhák, fegyverek, használati tárgyak.

Az egyik teremben egy Horthy-festmény fogad, mégis a szovjet-megszállás alatt álló Magyarországot mutatja be. Kipróbálható, kézbevehető egy eredeti AK-47-es Kalasnyikov géppisztoly, a Mosin Nagant vagy akár a PPS-41-es dobtáras „davaj gitár”.

Kis időutazás egy másik teremben: az 1848-49-es forradalom idejéhez, illetve a huszárkorhoz lépünk vissza. A terem nagyobb részét egy hatalmas lovas huszár szobra foglalja el, körülötte rengeteg huszárfegyver.

A következő helyiségben a tűzoltóság, a katasztrófavédelem egyenruháit ismerhetjük meg. Ismét nemzetközi terem, amelynek központi helyét a „juggernaut”-ként ismert, hőálló, tűzszerészi ruha foglalja el.

Az egyik legkisebb, de a látogatók számára talán legközismertebb témát feldolgozó terem a Rákosi- és Kádár-korszak mozgalmát, propagandáját mutatja be. Itt aztán tényleg minden megtalálható az egészfalas Lenin-zászlótól az úttörőélet elmaradhatatlan felszereléséig. A szoba közepén egy, a klasszikus Kádár-korszakbeli „dohányzósarok” van berendezve két, sárga szövetes fotellel, egy kanapéval és egy szocreál dohányzóasztallal.

A kiállítás egyszerre megdöbbentő és lenyűgöző. Elképesztő méretű és minőségű gyűjtemény, amelyet a tulajdonos több mint 27 éven keresztül keresett, kutatott és gyűjtött, ám a bővítés jelenleg is tart. A helyszín Szeghalmon belül könnyen elérhető, mindenképpen megéri ellátogatni akár egy hétvégén, akár átutazóban.

Egy kis extraként az alapkiállításra megváltott jeggyel az ugyancsak a helyszínen található, 19. század végi, 20. század eleji élet szerint berendezett parasztházat és mezőgazdasági eszközöket is megnézhetjük.

Mindenkinek ajánljuk!

marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.