Állandó kiállítás nyílik Horváth Teri színésznő emlékére Balfon

Sopron, 2014. január 6., hétfő (MTI) - Horváth Teri tiszteletére emlékszobát rendeznek be a Sopronhoz tartozó Balfon. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő személyes tárgyait is bemutató állandó kiállítás a magyar kultúra napján, január 22-én nyílik meg a művelődési házban - közölte az MTI-vel Huszárné Nagy Cecília szervező.

 

    Horváth Teri 2009 tavaszán hunyt el, és hamvait a szülők mellé, a balfi köztemetőben helyezték el. Akkor és később is csak kevesen foglalkoztak a színésznővel, ezért öröm, hogy most újra ápolják emlékét - mondta a művésznő 87 éves nővére, Pöltl Mártonné Mária. A család 1946-ban költözött Balfra, innen került Horváth Teri a fővárosba, a színművészeti főiskolára. Már Horváth Teri halálakor felvetődött, hogy készüljön egy kiállítás, de az anyag csak lassan gyűlt össze. Jelentős előrelépés tavaly történt, amikor a balfi településrész önkormányzati képviselője, Varga Mária megjelent a hagyaték egy részével, közte a színésznő levelezésével, szövegkönyveivel, személyes tárgyaival - mondta el a szervező. 

    A rokonok is hozzájárultak a gyűjtemény kialakításához. A művésznő Szilvásváradon élő unokahúga elküldte például azt a kis koffert, amellyel Horváth Teri elindult Balfról Budapestre. Az állandó kiállítás része lesz a színésznő Kossuth- és Jászai-díja is. Bele lehet olvasni abba a naplóba, amelyet Horváth Teri a főiskolás évek alatt együtt írt Berek Katival, Váradi Hédivel, Psota Irénnel. Az emlékszobába kerül a színésznő púderes tégelye, kölnije, alkalmi ruhája is. 

    Augusztusban, Horváth Teri születésének 85. évfordulóján a színésznő szülőfalujában, Rábatamásiban is nyílik kiállítás.

    A színművésznőt 1973-ban Kossuth-díjjal, 1956-ban és 1964-ben Jászai Mari-díjjal, 1969-ben érdemes művész díjjal tüntették ki. 1981-ben lépett utoljára színpadra Ajtmatov Az évszázadnál hosszabb ez a nap című darabjában. Élete utolsó éveit teljes visszavonultságban töltötte. Szerepet nem vállalt, a nyilvánosságból sem kért. Férje, Konfár Gyula Munkácsy-díjas festőművész 2008 szeptemberében hunyt el.MTI 2014. január 6., hétfő 20:55
 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.