Vinyl és potméter – kitárja szárnyait a Best Ablak

Ablak egy új zenei világra

Cívisváros, 2024., a populáris zenei fesztiválélet népszerűsége hazánkban évről-évre robbanásszerűen növekszik, ám ennek nyomában ott vágtat az alternatív is. Nevével ellentétben ez korántsem szerénykedik, hiszen a maga feltörekvő és táguló berkeiben folyamatosan nevel ki országos és helyi tehetségeket, sztárokat, új neveket.

Ha Debrecen, akkor Doktor Kondor, Spatzen Jodler Sextett vagy épp Lyuhász Lyácint Bt. – csak, hogy néhány, már-már patinás, ám a mai napig feledhetetlen és aktív nevet említsünk azok közül, akik meghatározzák a város és a régió underground zenei életét. Olykor egészen kellemesen komponált elektronikus dallamokkal, időnként pedig a kakofónia legmélyebb bugyraival. Immár a legendák méltó és egyre népszerűbb utódaként veszi be rendre például a Malter pultját – amely szűk társadalmi korlátok nélkül, igazán szabadon enged teret az alternatívnak – a Best Ablak párosa vagy ahogy a maguk bemutatkozójában is ismerhetjük őket: a Best Ablak egyik fele, meg a másik fele. Ez a „nyílászáróipari” duett úgy festhet elsőre, hogy csupán nevében kötődik az ablak fogalmához, ám némileg mélyebben megszemlélve 2023 tavasza óta felívelő karrierjét, mégis érthető ez szó szerint. A srácok az eklektikus-elektronikus irány képviselői, erre a világra pedig eseményről-eseményre nyitnak egyre tágabb és tágabb ablakot különös hangzásvilágukkal, közvetlen előadói mivoltukkal. No, de mit is jelent ez az egyediség?

Bár a formáció legtöbb műve cd-ről csendül fel a speciális lejátszók segítségével, képzeljük el azt a helyzetet is, hogy egy már-már sajnos egyre elfeledni látszó bakelitre rákerül a lejátszó tűje, a lemezről pedig Latinovits Zoltán szólal meg, amint épp verset szaval. Épp átadnánk magunkat a hazai líra legnagyobbjainak, amikor egyre sűrűbben, hangosabban, dinamikusabban üt a ritmus és a potméter elektronikus ütemeket a színészkirály által felmondott egyes versszakokra. Nagyjából így néz ki a dolog, mígnem a teljes zenei világ meg nem elevenedik a legszínesebb dallamokkal, ütemekkel és hangnemekkel. Mindennek az underground-egyediségnek pedig nem titkolt célja, hogy a debreceni könnyűzenei életet még magasabb szintre emelje, az alternatív zenei irányok pedig minél hűségesebb és szenvedélyesebb közönséget és közösséget kovácsoljanak. A belső és külső értékek természetesen kéz a kézben járnak, így az egyre értékesebbé váló ruhadarabok kölcsönzik az arculat jelentős vonzerejét, amely stílus a 90-es évek tornacipős-susogós világát idézi elénk.

A fellépések varázsát pedig egyetlen tényező adja igazán: a spontaneitás. Nem tévedés, a váratlanság elvével operálnak a srácok. Ugyanis nincsenek előre mereven eltervezett lejátszási listák vagy épp receptek a zenék „manipulálásához”. Az aktuális tér-idő alakulásával adja magát, milyen is lesz az éppen soron következő zene. Alighanem kuriózum születik a szemünk láttára. Kuriózum, amelyre a Best Ablak tökéletes kilátást ad.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.