Választás 2014 - Jobbik: a gyilkosok jogai huszadrangúak

Budapest, 2014. április 2., szerda (MTI) - Huszadrangúnak nevezte a súlyos, életellenes bűncselekmény miatt elítéltek jogait a Jobbik szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.

Mirkóczki Ádám arról beszélt, hogy az elmúlt napokban „liberális jogvédő szervezetek megtalálták a Jobbik jó ideje nyilvános programját” és elkezdtek köztörvényes bűnözők jogaiért aggódni. A bírálatokra reagálva leszögezte: a bérrabtartás, vagyis egy másik ország börtönében letöltött büntetés semmilyen nemzetközi jogba nem ütközik, sőt számos külföldi példa is van rá.

Arra a kritikára, miszerint külföldi büntetés esetén a távolság nehezíti a családtagok láthatási jogát, úgy fogalmazott: nem kétli, hogy ehhez a családoknak joguk van, ugyanakkor Marian Cozma, Bándy Kata vagy Szita Bence családtagjainak is joguk volt ahhoz, hogy elveszített családtagjuk körében éljenek. Sokadrangú kérdés, hogy embertelen, aljas bűncselekmények elkövetőinek milyen jogaik vannak - értékelte Mirkóczki Ádám.

A szóvivő azt mondta: látható, hogy „ez a nagyon beteg, liberális felfogás” hova vezetné az országot, s ha az így gondolkodók formálnák a büntetőpolitikát, akkor a skandináv országokhoz hasonlóan az elítéltek életszínvonala magasabb lenne, mint egy tisztességes, dolgozó, adófizető embernek. Kitért arra, hogy a 80 embert meggyilkoló norvég Anders Behring Breiviknek a legnagyobb panasza az a börtönben, hogy nem az egyik játékkonzol legújabb verzióját kapta, ezzel szemben a Jobbik célja az, hogy valóban elrettentőek legyenek a büntetések, s ezzel elkerülhető legyen a visszaesés.

Mirkóczki Ádám megismételte, hogy csak azokat a rabokat küldenék - elsősorban keleti - börtönökbe, akik 10 évnél hosszabb idejű büntetést kaptak és súlyos, életellenes, minősített bűncselekményeket követtek el. Megjegyezte: a bérrabtartással évente 1,5 milliárd forintot takaríthatna meg az állam a büntetés-végrehajtási költségekben, az önfenntartó börtönrendszer bevezetésével együtt pedig rövid időn belül 15-20 milliárd forinttal csökkennének a ma 56 milliárd forintos éves költségek.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.