Útközben reggel

Havas utakon

A minap ónos esőt jelzett az Országos Meteorológiai Szolgálat, elsőfokú figyelmeztetést adott ki hazánk területére. A tudománynak, a korszerű műszereknek köszönhetően a jósolt idő menetrendszerűen megérkezett. A mellékutak két hete jégbordásak. Nincsenek takarítva. A ráhullott esőtől csúszik a kocsi. A bordák közötti vályúkban úgy ficánkol, mint a partra vetett hal, pedig téli gumival felszerelt.

A Budai Nagy Antal utcán, a városközpont felé erős a forgalom. Türelmetlen audis rodeózik, necces előzések sorozatát produkálja.

A Budai Nagy Antal utcáról a Sámsoni útra kifordulni felér egy kalanddal. Elöl egy balra, a Kassai út felé kanyarodni szándékozó furgon percekig feltartja a forgalmat. Hajdúsámson felől kocsicsorda araszol. Reggel nem jó Debrecenben sámsoninak lenni. A kereszteződésben nagyon elkelne a körforgalom.

A Sámsoni úton erős a szembe forgalom, ráadásul a vasúti sorompó meg is akasztja. Napok óta érezzük a város rossz levegőjét. Oka – többek között – az elmaradott infrastruktúra. A Sámsoni úti forgalom négy sávot is telítene, a Debrecen – Nyíregyháza vasút fölé időszerű lenne felüljárót építeni. A folyamatos haladás csökkentené az autók károsanyag kibocsátását.

A gumiszerviz előtt több kocsi várakozik. Este, éjszaka kátyúba futhattak. A 471-es út gidres-gödrös, a sötétben alattomosan lapulnak, a gyanútlan autós pedig későn veszi észre.

A szerviz előtt részeg is tántorog. Az ivást vagy korán kezdte, vagy későn fejezte be. Mindenesetre erősen küzd a gravitációval.

Szűk a Sámsoni út, a padka pedig egyenesen borzalmas. Aki az aszfaltról letér, lecsúszik, garantált a defekt.

A Sámson felől érkező kocsisor nem engedi ki a buszöbölből a 19-es járatot. Vajon a Jégcsarnokig mennyit késhet?

A menekülttáborral szembeni járdán négyfős rendőrjárőr. Éppen négert igazoltatnak.

A várostáblánál balra fordulna egy Suzuki. Nem engedik. Mögötte pillanatok alatt torlódik fel a sor. A szembe autózók is állni kényszerülnek. A sofőrök egymást bámulják. Mikor fognak munkahelyükre érni?

A Szikigyakornál csúszik a 471-es. Az út állapota itt is borzalmas. Új nyomvonal, négy sáv lenne a megoldás.

Kicsit arrébb, az útszélen rendőrautó. A benne ülők figyelnek. Hatvanas tábla. A tapasztalat íratja: hiába a sebességkorlátozás, az állandó rendőri jelenlét, mindig akadnak gyorshajtók. A szűk úttest, az aszfalt állapota, a tűkanyarok, az elviselhetetlen forgalom és a sebesség túllépők miatt ez a „halál útja”. Rengeteg a baleset. Hála az égnek, ma nincs, de Debrecen – Hajdúsámson így is huszonhét perc. Még a fehérgyarmati vicinális is gyorsabban zötyög el a sámsoni állomásig.

                                                                            Somogyi Ferenc

           

             

 

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.