Tüntettek a kormány civilpolitikája ellen

Budapest, 2014. szeptember 13., szombat (MTI) - A kormány civil szervezetekkel kapcsolatos politikája és a Norvég Civil Támogatási Alapot koordináló civil szervezetekkel szembeni rendőri fellépés ellen tiltakoztak több százan szombaton Budapesten.

A Humán Platform által szervezet, számos civil szervezet közreműködésével megtartott demonstráción Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója azt hangsúlyozta: azért gyűltek össze, mert kiállnak a „koncepciós eljárás alá vont” civil szervezetek mellett és nemet mondanak a hatalom túlkapásaira.

Úgy vélekedett, hogy csak akkor képesek változtatni a jelenlegi helyzeten, ha kitartóan ragaszkodnak a céljaikhoz és aktívan kiállnak azokért, akik hátrányt szenvednek a mindennapokban.

A továbbiakban felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugati sajtóban ma azon 15 ország közé sorolják Magyarországot, amely akadályozza a független civil szervezetek működését és a felsorolt országok között formálisan Magyarország az egyetlen nyugati típusú demokrácia.

Végül visszautasította, hogy azok a civil szervezetek, amelyek külföldi pénzt is felhasználnak, idegen érdekeket szolgálnának. Ellenkezőleg, éppen olyan programokat hajtanak végre, amelyek jobbá teszik Magyarországot, ezért tiltakoznak az őket érő támadások ellen - jelentette ki Szegfalvi Zsolt.

Gulyás Márton, a Humán Platform aktivistája úgy vélekedett, hogy a független civil szervezetek elleni támadás, „közvetetten támadást jelent” valamennyi magyar állampolgár ellen.

Hozzátette, elfogadhatatlan, hogy a kormány „karhatalmi erőt vezényel” civil szervezetek ellen és olyan iratokat foglal le, amit törvényes módon nem tudna megszerezni. Rá kell kényszeríteni a kormányzatot, hogy ezt fejezze be - jelentette ki.

A továbbiakban azt hangsúlyozta, hogy nekik nem a kormány és nem Orbán Viktor miniszterelnök az ellenségük, hanem a közöny és az apátia. Ennek megváltoztatásához nem háborúra és forradalomra, hanem olyan azonnali társadalmi változásokra van szükség, amelynek a működését a köztársaság fogalmával lehet jellemezni.

Magyarország mindannyiunk ügye, ezért megálljt kell parancsolni az önkényuralomnak - fogalmazott Gulyás Márton.

A résztvevők a demonstráción kartonpapírból formázott nyitott tenyereket tartottak a magasba, annak szimbólumaként, hogy megálljt parancsoljanak a civil szervezetek elleni „kormányzati támadásoknak”.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.