A nyugdíjas Tini a Kölcseyben

Ráadás című albumának borítója

- Nyugger vagyok – énekelte többek között Bródy János (becenevén: Tini) kedden a Kölcsey Központban.

A hetvenedik életévét betöltött előadóművész nyugdíjasként is aktív szereplője a honi könnyűzenei életnek. Jelenleg legújabb, Bródy 70 című műsorával koncertezik. Vallja: élete során sok mindent tapasztalt. Megélt korának köszönhetően most már megteheti, hogy egyfajta felülemelkedéssel, derűvel szemléli a világot. Ami a szívén, az a száján. Nem fél, neki már nem sokat árthatnak.

Derűből bőven jutott a zenészt megnézni, meghallgatni kívánó publikumnak. Bródy János finom, entellektüel humora kuriózum a honi vicciparban (pedig nem is humorista). A tanult ember humora mindenkor választékosabb, s hallgatóitól is elvár bizonyos ismereteket, mert különben a poénok pusztába kiáltott szavakká silányulnak.

Kedden az előadó és a közönség egymásra talált. Amúgy sem egy csápolós korosztály tagjai töltötték meg a központ nagytermének széksorait. „Vevők” voltak Bródy János nevetést fakasztó gegjeire. A Micimackó c. dalának szövegmagyarázata egyenesen frenetikusra sikeredett.

- Én vagyok Micimackó… - osztotta ki a szerepeket - , ti vagytok a Malackák. Ez egy nemzeti konzultáció eredménye – utalt az uralmon lévő kormány közvéleményt kizáró döntéshozatali mechanizmusára. – Én maradok Micimackó…– folytatta valamivel később – ti továbbra is maradhattok Malackák, de aki akar, választhat más állatot is: tigris, oroszlán, zebra…, mert az országban sok „állat” él.

Elmésre sikeredett a koncert szponzorainak bemutatása is:

- Először is köszönöm anyámnak… - fogott a felsorolásba. – Nélküle nem jöhetett volna létre ez a produkció…, és köszönöm Önöknek… - mutatott a közönségre -, mert megvásárolták az előadás jegyeit, lemezeimet, vették az időt és fáradságot és eljöttek engem meghallgatni. Önök a szponzoraim, senki más.

Az eddig leírtakból is kiderül, a műsor nem nélkülözte a politikát. Bródy János több alkalommal finom kritikával illette a fennálló rendet. Idézte József Attila: Thomas Mann üdvözlése c. versének utolsó sorait. Az utolsó ferdítése („fehérek” helyett…magyarok közt egy európait) utalás az Orbán Viktor Európai Unió ellenes szabadságharcára, közösségellenes nacionalista politikájára, pedig magyarnak, de egyben európainak is kellene lennie. Határozottan kiállt az emberi jogok és a szabadság eszmények mellett.

A Sárga rózsa c örökzöldje, ráadásainak (rendhagyó módon négyet is elénekelt) zárószámaként csendült fel. A dal az előadó elveinek, elkötelezettségének több évtizedes egyértelmű kifejezője. A közönség a művésszel együtt énekelte. Nagyon szép együttest alkotott Bródy János fátyolos, rekedtes éneke és a közönség hölgytagjainak halk, szép hangja.

A koncert érdekessége, hogy egy fideszesnek nyilvánított és fideszes vezetésű város közönsége egyöntetű tetszéssel fogadta az előadó, nem éppen rendszerbarát, finom megnyilvánulásait.

A közel két és fél órás, maratonira sikeredett esten Bródy János elénekelte pályafutásának jó néhány régi szerzeményét (Személyi igazolvány, Földvár felé félúton és másokat), de a legutóbbi, 2013-ban megjelent Ráadás címet viselő albumából is válogatott. A friss összeállítás kapcsán megjegyezte: élete alkonyának nem várt fejleménye volt. Már nem reménykedett új lemez elkészültében, ezért isteni ajándéknak tekinti.

- Muszáj neki hinni, mert azon kevesek közé tartozik, akik hitelesek voltak az „átkosban”, és hitelesek most is. Nem hajlott a gerince, nem csatlakozott le sehová. Valóban azonos önmagával – írta egy rajongója a Facebookon.

Zenéje kiállta az évtizedek próbáit, és hitelessége vonzza a közönséget. Így volt Debrecenben is.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.