Nem mindegy, hol strandolunk

Szezonja van

A szabadvízi strandok igénybevételekor vízminősítésükre oda kell figyelni. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján, az oki.antsz.hu oldalon ezt folyamatosan követhetjük biztonságunk érdekében.

Hazánkban jelenleg 241 kijelölt természetes helyen fürdőzhetünk, melyeken az ÁNTSZ évi négy alkalommal méri a szennyezettséget az Európai Unió értékelési rendszere szerint. Nyitás előtt és a nyár folyamán, havonta egyszer. Így kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt lehet. Eddig nagy részük kiváló minősítést kapott. Előfordul, hogy „besorolás alatt” megjelölést látunk, ez nem jelenti azt, hogy az adott helyen nem megfelelő a vízminőség. Csupán az elmúlt négy évről nem állt rendelkezésre elegendő számú, vagy megfelelő ütemezésben vett minta, így a szigorú szabályok miatt ezek uniós értékelésére nem kerülhetett sor. Fontos az óvatosság, hiszen a vízzel akaratlanul is terjedő betegségek ilyenkor nem ritkák. Elég egy keveset nyelni fertőzött vízből, ami miatt nem kívánt mellékhatások ronthatják el a kikapcsolódás felhőtlen pillanatait.

A természetes vizekben, bányatavakban ez a veszély csak fokozódhat, mert könnyen fertőződhetnek. Nagy mennyiségű csapadék is hozhat átmenetileg szennyeződést. Továbbá nem véletlenül hívják fel a figyelmet arra, hogy bizonyos helyeken tilos fürdőzni. Ötezertől ötvenezer forintig bírságolhatnak egy ilyen kihágásért. Ez esetben a büntetés célja a megelőzés lenne. Közegészségügyi veszélyei mellett (nem ellenőrzött víztisztaság, mélység) a balesetveszélyek miatt is. Még a kijelölt helyeken is gondolni kell arra, hogy a vízmélység hirtelen változhat, és a sodrás is veszélyes lehet.

Felhevült testtel, közvetlenül étkezés után sem szabad egyből a vízbe ugrani, valamint alkohol vagy gyógyszer hatása alatt sem ajánlott.

Nem lehetünk elég elővigyázatosak, hogy megelőzzük a tragédiákat, ezért is fontos az alapszabályok betartása, valamint a kijelölt helyeken szakszerű segítség is rendelkezésre állhat baleset esetén.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.