Referendumot követelt

Sokan szeretnék az elszakadást

Amióta Ukrajnában elfogadták az új nyelvtörvényt, miszerint a nemzetiségiek, így a magyar gyerekek is, csak ötödik osztályig tanulhatnak anyanyelvükön, elmérgesedett a viszony hazánk és a szomszéd ország között.

Trianon óta, Kárpátalja miatt a kapcsolat sohasem volt felhőtlen a Szovjetunióval, illetve annak felbomlása után Ukrajnával. Határainkon belül és kívül is sokan vélik, Kárpátaljának Magyarországhoz kell tartoznia. A Záhonyon túl élő magyarok szinte mindegyike szívesen élne határainkon belül, de nem csak ők gondolják így. A szegénység, munkanélküliség, alacsony bérek, nyugdíjak, állami korrupció, maffia és az orosz-ukrán háború miatt ukránok is szívesebben élnének nyugodtabb, biztonságot és perspektívát adó közegben.

A minap Ungváron jártam. Amikor a belváros egyik utcácskájában ismerősömmel kiszálltam a kocsiból, azonnal egy idős nő csapódott hozzánk. Heves hangon beszélni kezdett, mire ismerősöm arcára kiült a döbbenet. Mivelhogy tökéletesen beszéli az ukrán nyelvet (bár ő azt mondja: ruszint), a hölgyet tökéletesen értette. Akkor fogtam gyanút, amikor alkalmi társunk többször is Magyarszkót, Zakarpatszkaját (Kárpántontúli Terület) és Trianont emlegetett. A hölgyet egyszerűen nem lehetett leállítani. Ismerősöm a jó két perce tartó szóözönbe beleunva, odasúgta nekem:

- Gyorsítsunk.

Karórájára sűrűn tekintgetve, szabadkozva búcsúzott. Lépteinket megnyújtva előnyre tettünk szert. Mikor tisztes távolba hagytuk, még mindig mondta a magáét. Nem bírtam tovább, nekiálltam ismerősöm faggatásához:

- Képzeld el! – kezdett a szóömlés rövid összefoglalójába – A nő azt akarta, hogy mi, magyarok kezdeményezzünk egy referendumot, melynek lényege, hogy Kárpátalja szakadjon el Ukrajnától, és csatolják Magyarországhoz. Legyen itthon népszavazás, kérjük az Európai Unió segítségét.

- Mindezt egy ukrán nő akarja? – hüledeztem a hihetetlen kérés kapcsán.

- Igen, egy nyugdíjas pedagógusnő, de mondtam neki, mi nem politizálunk. Pláne külföldön nem. Hogyne, még meghallja egy ukrán nacionalista (van belőlük bőven. Ha a Vereckei-hágó emlékműve tudna beszélni, hosszasan mesélne.), és ránk küldi a policájt.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.