Tobin-ügy - Az ír hatóságok engedélyezték, hogy Tobin a hazájában töltse le büntetését

Budapest, 2014. január 16., csütörtök (MTI) - Az ír igazságügyi minisztérium csütörtökön továbbította a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM) az ír legfelsőbb bíróság határozatát, amelyben engedélyezik a Francis Ciarán Tobin ellen kiszabott büntetés végrehajtásának átvételét - tájékoztatta kora este a magyar igazságügyi tárca az MTI-t.

 

    A minisztérium közölte: a KIM ezután tájékoztatja a hazai büntetés-végrehajtást, hogy létrejött a megállapodás a büntetés végrehajtásának átadásról, továbbá értesíti az ORFK Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központját, hogy szervezze meg Francis Ciarán Tobin átadását az ír hatóságoknak. 

    Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfő esti sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a kérelem benyújtásával megkezdődhet az eljárás, amelynek eredményeképpen - a korábbi megállapodás alapján - Francis Ciarán Tobin január 17-én, pénteken elhagyhatja Magyarországot, hogy hazájában folytassa büntetésének letöltését. 

    Francis Ciarán Tobin kedden benyújtotta az erre vonatkozó kérelmét, Navracsics Tibor pedig - mint azt előrevetítette - kedden el is bírálta. Ezután átadták a kérelmét Írországnak, mivel az ír igazságügy-miniszternek is hozzá kellett járulnia a benne foglaltak teljesítéséhez, továbbá az ír legfelsőbb bíróságnak is döntenie kellett arról, hogy a fogvatartottat átveszik. Ez a dokumentum érkezett meg csütörtökön a KIM-hez. Francis Ciarán Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt egy ötéves és egy kétéves kisgyermeket. Miután kiküldetése lejárt, 2000 novemberében távozott Magyarországról. Két évvel később, távollétében, Magyarországon háromévi szabadságvesztésre ítélték. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy a vádlott legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható feltételesen szabadon. Francis Ciarán Tobin 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban. Az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában utasította el végleg a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi szabadlábra helyezését. Navracsics Tibor március végén jelentette be, hogy Francis Ciarán Tobin kész letölteni büntetését, azt kérve, Budapest garantálja, kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetése letöltését.

    Az ír férfi múlt év szeptember 30-áig nyilatkozhatott arról, elfogadja-e a Magyarország által nyújtott garanciát: ha megkezdi büntetését Magyarországon, a lehető legrövidebb időn belül elbírálják kérelmét, hogy hazájában folytathassa büntetése letöltését. Ezt a nyilatkozattételi határidőt hosszabbították meg azóta többször. 

    Francis Ciarán Tobin hétfőn érkezett Magyarországra, a Liszt Ferenc-repülőtéren őrizetbe vették, és megkezdte fogházbüntetésének letöltését egy budapesti büntetés-végrehajtási intézetben.MTI 2014. január 16., csütörtök 19:15


Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.