Szokatlan kiállítás nyílik

Makoldi Sándor és alkotása

A Magyar Kultúra Napján, január 22-én, 18 órakor nyílik a debreceni MAG alkotó csoport kiállítása a Belvárosi Galériában (Debrecen, Kossuth u. 1.)  Január 29-én 17.30-19.30. között pedig az érdeklődők beszélgethetnek és műveket elemezhetnek az alkotókkal.

A csoport 15 esztendeje mutatkozott be e néven a régi Mű-Terem Galériában,
tagjait jól ismerhette már akkor is a debreceni tárlatlátogató közönség (pl. Buka László,  Földi Péter, Gyöngy Enikő, Makoldi Sándor, Pikó Sándor,Ötvös Tünde, Szabó Antónia stb.).  Bár a MAG  azóta sem vált hivatalos alkotóközösséggé, alkotóit a mai napig összeköti az a  - nem midig elismert - szellemi rokonság, amely a magyar szerves-organikus művészeti örökség tudatos vállalását és az archetipikus képes anyanyelvi műveltségünk továbbépítését jelenti elsősorban.

A csoport tagjai közül többen nem csupán alkotóművészként, hanem ezen organikus  szellemiség kutatójaként gondolataikat is közzé tették  az utóbbi években, így kiadványok, könyvek is helyet kaptak a tárlaton (Főnix Könyvműhely, Végvári József dr.) a legkülönbözőbb műfajú (festmény, grafika, szobor, templommennyezet), technikájú mikro- és kolosszális méretű alkotások mellett.

A 30 kiállítót felvonultató tárlat szokatlansága kettős: másfél évtized új termése és a  családi kötelékben együtt munkálkodók nagy száma (Bobonkáék: 2, Gyöngyék: 6, Győriék: 2,  Horváthok: 2, Makoldiak: 3, Túriék: 3). A pedagógusként dolgozó MAG-osok tanítványai már nem is fértek bele e népes táborba, jelezve, hogy a MAG szárba szökött...

SZ. B. 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.