Csokonai - új korszak hajnalán

A megújult külső megújuló belsőt vár

A színművészet új korszaka, a magyar kultúra történelmi mérföldköve, amelynek jelenleg is szemtanúi vagyunk a cívisvárosban. A Csokonai Színház teljeskörű felújításának végével a színjátszás új kora köszönt ránk.

Csaknem három teljes esztendeje, hogy a város ikonikus épülete, a Csokonai Nemzeti Színház teátrumtermei bezártak a tisztelt publikum előtt, a társulat átmenetileg elhagyta a kulisszákat, a színpad elcsendesült. A színházra teljes felújítás várt, amely ezúttal célegyenesébe érkezett, hamarosan újra a legkiválóbb színdarabok töltik meg a kulisszák illatától átjárt bársonyszékeket nézőkkel, színirajongókkal. Mindez idő alatt a magyar kultúra fellegvárában, az irodalom szentélyében, Debrecenben természetesen nem állt meg a színházi élet. Befejeződtek ugyanis a Csokonai Fórum munkálatai. A Fórum tetejének magaslatában újra színpompába borultak a pódium deszkái, és Latinovits Zoltán, illetve Kóti Árpád neve alatt két színházteremben indultak újra a Csokonai társulatának és a vendégművészek előadásai.

Idén szeptemberben pedig a Csokonai Színház főépületének kapuit immár új igazgató, Mátyássy Szabolcs színész, zeneszerző, színi szakember nyitja meg a közönség előtt. Az új vezetőnek a leköszönő igazgató, Gemza Péter jelképesen már átnyújtotta a hamarosan teljes egészében megújult teátrum kulcsait. Ez azonban csupán az egyik jelentős és látványos változás. Ami a publikumot közvetlenül is érinteni fogja, hogy Debrecenben immár egyedülálló színházi élet fog indulni. Összesen ugyanis öt játszóhelyen folyhat majd a munka és kerülhetnek repertoárra az előadások. Ez pedig Hajdú-Bihar székhelyének lehetővé teszi majd, hogy ne csupán hazai szinten, hanem nemzetközi-regionális és európai viszonylatban is kimagaslóan állja meg helyét megannyi előadással, szakmai fesztivállal és programmal, akárcsak a nemrégiben befejeződött, jubileumi Színházi Olimpián.

A debreceni és a magyar színjátszás életében tehát a Csokonai Színház újranyitásával nem csupán ismét megelevenedik a kultúra egy igen jelentős tere, hanem a színjátszás új korszaka is elkezdődik.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.