Egyszerű, de megunhatatlan. Valóban bármikor, bármilyen alkalomra elkészíthetjük. Legyen szó összejövetelről vagy ünnepi eseményről, az édességek mellett, vagy csak úgy.
Íz világunkhoz igazítva változatosan tölthető vagy csak a tetejére szórt magvakkal, sajttal is tálalható. És még másnap is finom. Ha nem leveles tésztából szeretnénk elővarázsolni, itt a házi recept.
Hozzávaló: 3-4 tepsihez: 1 kg liszt, 1 csomag élesztő, 4 dl tej, 1,5 dl olaj, 2 kk kanál só. Tetejére: 1 tojás, kömény-, szezám vagy egyéb mag, vagy sajt, vagy tengeri só.
Az élesztőt egy deci langyos, cukros tejben megfuttatjuk. Közben összevegyítjük a lisztet, sót, maradék tejet, olajat, és hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt is. Összedolgozzuk, minimum fél óráig kelesztjük, majd nyolc felé osztjuk, cipókat formázunk és mindegyiket vékony, fél centis kerek lappá nyújtjuk. Attól függően vágjuk hosszában szeletekre, hogy mekkora kifliket szeretnénk. Minél kevesebb, annál nagyobb lesz. Legalább hat cikket kapjunk egy-egy cipóból. A háromszögeket a szélesebb vége felől egyesével feltekerjük, sütőpapírral terített tepsibe tesszük. Nem túl közel egymáshoz. Utána egy felvert tojást használunk a tetejük kenéséhez, majd megszórhatjuk durva szemű sóval, vagy magvakkal, vagy sajttal is. Előmelegített, 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük kb. 20 perc alatt. Ha töltött kifliket szeretnénk, a kinyújtott, háromszögű lapokra tegyük egyesével, feltekerés előtt a széles részére kis mennyiségben. Hogy ne folyjon ki a töltelék, a széles részéből picit hajtsunk rá a töltelékre tekerés előtt. Akár minden kapott cipót ízesíthetünk külön-külön is. Gondolhatunk ebben csak vajra, de sajtra (krémsajtra is), virslire, sonkára, baconre, túróra, hagymára… De különböző (szendvics) szószokat is választhatunk. Az édesszájúak kakaós krémmel is kisüthetik. Különböztessük meg a tetejét a feltétekkel, ha változatosan készítjük.
D. B.
Új hozzászólás