Rövidfilmek hosszú útja

Zsűri és a közönség is szavazhatott  Fotó: Major Panni

Idén is megrendezték az Apolló moziban a Malter Filmfesztivált. A rendezvény főszervezőjén és szervezőbizottságán túl számos debreceni cég, szerveződés rendre kiveszi részét a filmszemle sikeres megvalósításából. Ezúttal sem volt ez másképp.

Csaknem harminc rövidfilmet tekinthetett meg a tisztelt, népes létszámban érkező közönség az Apolló filmszínházban október 13. és 15. között. Ezekből az alkotásokból pedig több mint húsz versenyalkotásként vett részt az idei Malteren. Ezúttal kissé más volt az esemény kivitelezése, hiszen több alkotó, illetve a főszervező, ötletgazda Hutanu Emil sem tudta a helyszínen ünnepelni a magyar alternatív filmvilág újdonsült sikerembereit. Ők videoüzenetben gratuláltak és fejezték is elismerésüket, a távol tartózkodó díjazottak pedig így mondtak köszönetet.

A nulladik napon kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött az alternatív filmünnep, amelyen a debreceni „Nyakas mozisok” vitatták meg a hazai filmvilág kérdéseit, rendezői szemszögből. A vendégek Dusa Tibor, Pólik József, Rózsa Gábor, Dalnoky Ferenc, Martin Csaba, Varga József és Karácsony Péter voltak, a kérdéseket pedig a Campus Rádió hangja, Váradi Ferenc tette fel nekik. Az Apolló Kertész Mihály terme szinte megtelt a beszélgetésre, a pénteki első napra azonban még a nyitóprogramnál is többen voltak kíváncsiak.

Alig lehetett már helyet találni, amikor elkezdődött a rövidfilmek nyitóblokkja, külföldi alkotásokkal, az első és második felvonásban pedig magyar alkotások kerültek terítékre, ezekre szavazni is lehetett. A kétszer másfél órás felhozatalt követően beszélgetés zárta az első napot, amelynek meghívott vendége A besúgó című sorozat főszereplője, Váradi Gergely volt. Szombaton, a második, egyben zárónapon újból versenyfilmeket mutattak be a publikumnak, ismét 90 perces blokkokban. Számos társadalomkritikus, vagy épp klasszikus irodalmi történetet feldolgozó kisjátékfilm képkockái pörögtek a vásznon. Csupán egyetlen feladat maradt: kihirdetni a győzteseket. A zsűrizést megelőzően viszont még egy beszélgetést hallgathatott a közönség, amelyen Brovinszki László, a MOME Animációs Tanszéke részéről, Zilahy Tamás az SZFE képviseletében, a Sapientia Média Tanszékének „delegáltja” és az Eszterházy Károly Egyetem Mozgókép Tanszékéről Poschr Dominik eszmecseréje zajlott.

A díjátadót celebráló filmes szakemberek elmondásai szerint valamennyi díjazás igazságtalan, hiszen kinek is volna tisztje különbséget tenni és jobbnak – rosszabbnak megítélni egy-egy filmet? A helyezéseket azonban mindenképpen ki kell osztani. Így is történt. Először a különdíjak találtak gazdára. Az első, abszolút nyertes a Ballagási cipő lett, Schwechtje Mihály rendezésében, mögötte a Karácsony Péter-rendezte Lesen végzett, míg a dobogó harmadik fokára a Budapest, zárt város és alkotója, Konkol Máté állhatott fel. A Váró Kata Anna filmesztéta, Fejér Tamás mozivezető, Szénási Miklós, a dehir.hu főszerkesztője alkotta zsűri különdíját Pinczés Dávid nemzetközi téren is jelentősen elismert filmje, az Imposztor kapta. A Médiacentrum Debrecen elismerése Dóczé Péterhez került, aki a Nagykorú felügyelete mellett című alkotást rendezte. A Campus Rádió az Akarsz-e játszani? című művet díjazta, a Hajdú-bihari Napló az Elmegyek című rövidfilmet, az Alföld Televízió pedig a Lesen feszült cselekményét. Az Apolló mozi A Nefelejcs-et jutalmazta, a közönség pedig úgy gondolta, hogy a Nagykorú felügyelete mellett-et szavazza meg közönségdíjra. A ceremónia visszatérő díjazója a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke is, elismerésük 2022-ben a Café Marylin-t illette.

Barna Marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.