Konyár a szülőfalum, a Derecske melletti község, amelyhez valamikor a híres fürdőhely, Konyár-Sóstófürdő is tartozott. Örömmel észleltem, hogy a falu létrejöttének 700 éves évfordulójára megjelent a Konyár ízes étkei című könyv (Konyár 2013). A hatvanas években voltam sorstársaimmal kamaszgyerek az Újsoron, s ha anyám gyorsan el akarta verni az éhünket, kezünkbe nyomott egy-két szelet dübbencset. Előtte persze megsütötte - efféleképpen.
Hozzávaló
- 1 kg liszt
- fél kg krumpli
- 1 csomag élesztő
- 1 ek. só
- 0,5 liter tej
- 20 dkg zsír
Elkészítés
A krumplit meghámozzuk és megfőzzük, majd összetörjük. Amikor kihűlt, a liszttel összekeverjük. A sóval az élesztőt a tejben felfuttatjuk, s a kettőt összekeverjük. Meggyúrjuk, és amikor majdnem kész, a zsír felével bedagasztjuk.
Kelni hagyjuk, s amikor megkelt, elnyújtjuk a tésztát, és a maradék 10 dkg zsírral lekenjük és feltekerjük. Tetszés szerinti nagyságúra daraboljuk, a tepsit kizsírozzuk, a tésztát belerakjuk. Tojással megkenjük és megsütjük.
(Közli: Erdei Sándor)
Új hozzászólás