Dots diet, az újgenerációs shake, ami mindenkinek jó

Dr. G. Kiss Orsolya

„Büszkén mondhatom el, hogy a Dots diet brand egy maximálisan magyar termékcsalád, amely magyar szellemi tőkéből, magyarországi gyártással jött létre.” - beszélgetés dr. G. Kiss Orsolya orvos, háziorvos, klinikai farmakológus, táplálkozástudományi szakemberrel, hatóanyagkutatóval.

Dinamikus, színes, rendkívül vidám csomagolással hívja fel a figyelmet magára, az újgenerációs Dots diet shake termékcsalád, amely rövid idő alatt, egyre szélesebb körben talál lelkes fogyasztói táborra. A Dots Diet a testŐre, a belülről tápláló élet, erő, egészség jellemzőit hordozza magában. Az, hogy mit eszünk, pont olyan fontos, mint az, hogy mit nem. Ebben a rohanó világban az egészségünk megtartása talán minden korábbinál ellentétben a saját kezünkben van. Annak érdekében, hogy lépést tudjunk tartani a felgyorsult idővel, a test, lélek és szellem számára ideális táplálékot kell bejuttatnunk a szervezetünkbe. Sok hasonló termék van a fogyasztói piacon, ami elősegíti a testsúly csökkentését, miközben vitaminokkal táplálja a testet, azonban olyan, mint a Dots diet nincs még egy. Dr. G. Kiss Orsolyával, egy Dots diet kóstoló alkalmával volt szerencsém megismerkedni, ahová meghívást kaptam. Lenyűgözött tudása, közvetlensége, kutatásban elért innovatív szemlélete, bátorsága meglépni és megvalósítani mindazt, amiben hisz. Jómagam is állandóan keresem az újdonságokat, azt a plusz segítséget, ami támogat abban, hogy energikus, fitt és egészséges maradhassak. Azt a forrást, ami belülről képes táplálni, segíteni a mindennapjaimban.

Kezdetek…

- Mesélnél nekem és az olvasóknak magadról, hogy megismerjük a történeted és bepillantást nyerjünk az életedbe?

- Debrecenben végeztem az orvostudományi egyetemen. Édesapám orvos, ezért mindig is tudtam, hogy ezen a területen szeretnék továbbtanulni. Egy évet tanultam Amerikában, itt határoztam el, hogy ha hazajövök, az orvosira megyek. A tanulmányaimat követően a klinikán akartam maradni, de nehezen lehetett a családdal összeegyeztetni a munkát. Rengeteget ügyeltünk, de kevesen voltunk, miközben a szakvizsgára készültem. Egy évet dolgoztam a belgyógyászaton, és bár alapvetően nagyon szerettem, amit csinálok, vágytam egy nagy családra, ami erősebbnek bizonyult. Nem igazán tudtam, mit tegyek. Az élet azonban úgy hozta, hogy ekkor indult Debrecenben egy klinikai kutatási részleg, amely gyógyszeripari cégek megbízásából betegekkel való klinikai vizsgálatokkal foglalkozott. Nekem ez nagyon megtetszett, hiszen az orvosi pályámmal szorosan összefüggött, és bár tudtam, sokat kell majd utazni, mégis rugalmas a munkavégzés. Döntöttem és váltottam. Jó döntésnek bizonyult, hiszen így alakult ki az az anyagi bázis, amely lehetővé tette, hogy megalapítsam a saját cégem. Az élet úgy hozta, hogy a klinikai vizsgálatokat csak vállalkozásban lehetett végezni, a kötetlen munkavégzés pedig lehetővé tette, hogy a családra is jutott időm, ami számomra a legfontosabb volt. A vállalkozással együtt kialakult egy széleskörű kapcsolatrendszer, jártam a világot, miközben az üzleti élet, üzleti gondolkodás az orvosi pályán belül szépen kialakult. Tudtam, hogy valamit még szeretnék tenni, volt bennem egy vágy, amit akkor még nem tudtam megfogalmazni. Nagyon sok klinikai vizsgálatom volt a gasztrós vonalon, hiszem apukám gasztroenterológus. Nagyon érdekelt az étkezés, az élelmiszerek hatásmechanizmusa, ezért 2012-ben beiratkoztam egy táplálkozástudományi szakvizsgára is. Itt a kétéves képzést lezáróan egy termékfejlesztés volt a projekt témám. Egy diétás tésztát találtam ki, ez volt a diplomamunkám, ám a diplomamunka befejeztével ez a kutatás abba is maradt. A férjemmel, Márióval kitaláltuk, hogy mi lenne, ha piacra dobnánk az általam kifejlesztett tészta terméket? Azonban ez nem volt olyan egyszerű, sok akadályba ütköztünk, ezért a bőrgyógyászat felé kanyarodtam. Egy nagyon jó barátnőm éppen ekkor amerikai bőrgyógyászati márkával kezdett foglalkozni Pesten. Ennek a termékcsaládnak lettem én a nagykövete itt Debrecenben. Nyitottam egy saját bőrgyógyászati rendelőt. Ebben az időszakban ismerkedtem meg a webshop működésével, működtetésével, az online vásárlással és az eladással. Háziorvosi–klinikai–farmakológiai-genetikai szakvizsgákat szereztem a kettő között.

Kellene valami…

- Mikor érezted azt, hogy egy saját termék fejlesztésére kell tenned a fókuszt?

- A rendelő nagyon jól működött, de a Covid időszaka alatt rájöttem arra, ha én nem vagyok ott, akkor megáll minden. Felerősödött bennem a régen dédelgetett nagy álmom, miszerint jó lenne egy olyat létrehozni, ami nem feltétlenül igényli a személyes jelenlétem, nélkülem is képes önálló működésre. Körvonalazódni kezdett, hogy egy olyan terméket fejlesszek ki, amit el lehet adni, ami kapcsolódik a gyártáshoz, és a termékfejlesztéshez egyaránt. Ezzel egy időben párhuzamosan magamon is megfigyeltem a szülést követő alakváltozást, a folyamatos hízás és fogyás körforgását, azt az ördögi kört, ami annyi ember életére gyakorol hatást. Az a millió lemondás, ami a diéták, fogyókúrák kellemetlen velejárója. Tudtam, hogy kellene valami, amiben minden benne van, ami megadja nekem azt a szabadságot, kreativitást, amire igazán vágyom, úgy, hogy megmaradjak orvosnak, anyának, üzletasszonynak egyaránt. Életmód-változtató tevékenységet akartam. Ami egészséges, gyors, diétás, táskából kivehető, gyorsan elkészíthető élelmiszer. Egy shake. Egy saját fejlesztés.

Minden felgyorsult…

- Egy nagyon nehéz időszakban indultatok el a gyártással, fejlesztéssel. Jól tudom?

- Igen. A Covid időszaka alatt indultunk el. Online tárgyaltunk, hiszen a személyes kapcsolatok minimalizálódtak, szinte a nullára redukálódtak. Az élet megállt, de nálunk minden felgyorsult. Párhuzamosan csináltam a klinikai vizsgálatokat, a bőrgyógyászatot és ennek az álomnak a fejlesztését. Tavaly májusban dobtuk piacra a termékeket, amit megelőzött az egy évig tartó fejlesztés. Ezerrel dolgozunk rajta azóta is. A rendelőmet be kellett zárni, mert ennyi mindent már nem tudtam egyszerre vállalni, a Dots-ra kellett száz százalékban figyelnem, mert végtelen lehetőségek nyíltak meg előttem.

Az álom megszületik, neve DOTS…

- Mit jelent a Dots diet márkanév?

- A márkanéven sokat gondolkodtam. Szerettem volna, hogy vidám, pörgős, színekkel és élettel teli legyen az egyhangú diétában. Amikor az ember elindul egy életmódváltó úton - mert szeretne fogyni vagy csinosodni, szellemileg frissülni, egészségesen élni -, mindig tele van lemondásokkal. Ízetlen, sótlan ételeket fogyaszt általában, egyhangúan étkezik, elmarad a jóérzés, nélkülözi az ételek adta élvezetet, a hangulata ingadozóvá válik, elkedvetlenedik és gyakran feladja. A DOTS jelentése: pötty. A logónk is tele van színes pöttyökkel, hogy vidámságot, dinamikát vigyen az egyhangú, nehezebb időszakokba.

A DOTS diet brand és minőség egyaránt. A DOTS valami új, valami más….

- Miben más ez a shake, mint a többi hasonló termék?

- A termék piacra kerülését nem előzte meg közvélemény-kutatás, sem piackutatás. Saját tapasztalataimból építkeztem. Tekintettel a laktóz-intoleranciámra, törekedtem arra, hogy vegán összetevőket használjak alapanyagként. Rendkívül fontosnak tartom a vitaminok szerepét is az étkezésben, ezért számomra egyértelmű volt, hogy vitaminokkal is dúsítsam a termékeket. Nagyon sok intoleráns ember van: Laktóz- glutén-tejfehérje, cukorbetegek. Egyértelmű döntésem volt az állatvédelem miatt is, a 100 százalék vegán vonal. A shakek ízvilága különleges, hogy a fogyasztásuk élvezetes legyen, ebben volt segítségemre egy komoly tapasztalattal rendelkező execitive chef. Amíg én a szakmai háttérért feleltem, ő az ízek harmonikus és markáns megalkotásában tevékenykedett. A fehérje porok voltak a legnépszerűbbek a diéták, fogyókúrák alatt, de alapvetően az agyagcserét a rostok tudják felgyorsítani. A rostok szerepe nagyon alulértékelt volt ez idáig, nem tudták jól kihasználni az egészségre gyakorolt hatását, kevés hangsúlyt fektettek a szerepére. Azonban az elmúlt tíz évben az orvostudományban nagy szerephez jutottak a rostok. Nagyon fontos, hogy milyen táplálékot viszünk be étkezéseink során. A diéták alatt pont arról van szó, hogy kizsigereljük a szervezetünket, azáltal, hogy kalóriát csökkentünk. Gyakran abba a hibába esünk, hogy nem jókat eszünk, nem megfelelő tápanyagokat juttatunk a szervezetünkbe, ez kihat a kedélyállapotunkra, szomorúak, kedvetlenek, gyengék, levertek leszünk. Nem lesz elegendő energiánk, és végül elmegy a kedvünk az egésztől. Viszont jó minőségű alapanyagokkal, fehérjékkel, rostokkal, vitaminokkal, sok-sok zöldséggel, fűszerrel egy jó minőségű táplálékot tudunk elérni.

Állatvédelem, Debreceni Kutyaház Állatotthon…

- Említetted az állatvédelmet. Hogyan kapcsolódik a munkásságodhoz?

- A honlapon is fent van a karitatív tevékenységünk. Életemnek volt egy olyan szakasza, amikor bekerültem segíteni egy állatmenhelyre. Döbbentem tapasztaltam, hogy az állatok milyen körülmények között élnek, milyen költséges a fenntartásuk. Tenni akartam, segíteni. Egy pályázat lehetőséget adott, hogy létrehozzuk az Együtt az Állatokért Állatvédő Közhasznú Egyesület – Debreceni Kutyaház Állatotthon, ami nekem azóta is szívügyem. Ennek a fenntartásához pénzre van szükség, rengeteg pénzre, forrásra, eszközre. Így minden egyes eladott csomag után 500 forinttal a kutyamenhelyet is támogatják a fogyasztóink.

Szlogen: Finom ízvilág! Minőségi alapanyagokból!

- Az elkészített shakek nem táplálékkiegészítők, hanem kiváltják a táplálkozást. Hogyan lehetséges mindez?

- Igen. Élelmiszernek minősül, étkezések kiváltására vagy helyettesítésére készültek, de fontos az étkezések megtartása is, hogy megfelelő mennyiségű zsírok, nyomelemek kerüljenek a testünkbe. De, ha valaki négy-öt alkalommal étkezik naponta, akkor egy-két étkezést ki lehet váltani a DOTS shakekkel. Egy tasak, egy étkezésnek felel meg, csökkentett kalóriabevitellel, hiszen mindössze 100 kalória egy shake. Úgy működnek a rostok, hogy megfelelő folyadékbevitelt követően az éhségérzet a rostoknak köszönhetően nem alakul ki. Kevesebb kalória bevitele a fogyást eredményezi, mindezt éhezésmentesen. Nyilván van egy átállás a testnek, hiszen a DOTS egy folyadék, Shake. Az agynak át kell állni arra, hogy nem rág. Minden termékhez van egy életmódterv, ami tartalmazza azt is, miket javaslunk rágcsának, főétkezésnek és a DOTS mellé.

Nincs kivétel, bárki…

- Kik fogyaszthatják ezt a terméket?

- Bárki. Tizenkét éven aluliaknak nem javasoljuk, de adható a túlsúllyal küzdő tizenkét év alatti gyerekeknek is, hiszen 100 százalék vegán, tele vitaminokkal, rostokkal. Kismamáknak is javasoltuk, kivéve a chilis és kávés ízesítésű shaket. Természetes cukorhelyettesítővel készülnek a termékek, (eritrit-stevia alapú) cukorbetegek, anyagcsere-zavarral küzdő betegek is fogyaszthatják. Szójamentesek, így hormonproblémákkal küzdő emberek is próbára tehetik. Laktóz,- tejérzékenyek, gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.

Visszajelzések…

- Az indulás óta eltelt egy szűk év. Minden puding próbája az evés! Milyen fogyasztói visszajelzések érkeztek?

- Nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk. A fogyasztóink visszaigazolják nekünk, megérte a fejlesztés. Nagyon kedvelik, szeretik az ízvilágot, amit a DOTS diet képvisel. Előfordul egy-egy kóstoló alkalmával, hogy ódzkodnak megkóstolni a nem vegán emberek a termékeinket, mert natúr ízre számítanak. Aztán a kóstolást követően megváltozik a véleményük. Ez nagyon jó érzés, valódi visszaigazolása annak, amit csinálunk. Több szálon sok program indult el a piacra lépésünket követően, az interneten, edzőkkel, vendégeiken keresztül. Folyamatosan érkeznek visszajelzések rendszeres fogyasztóinktól. Intenzív változásokról számolnak be, amely centiben és kilóban is merhető.

Edzőtermek, sportolók körében nagy sikert arat…

- Ép testben, ép lélek! - tartja a mondás. Miben, mikor, hogyan tudja életünket támogatni a DOTS diet shake?

- Nincs saját üzletünk, de saját webshopunk igen. Értékesítési pontokon is dolgozunk. Edzőtermekben is megfordulunk, de elsősorban nem a nagyon izmos sportolók tápláléka a DOTS, mert nem tömegel. Egy-egy perióduson át tud segíteni. Egy felkészülési időszak végén, amikor diétával kell elérni az áhított testalkatot, „leszálkásodni”, itt lehet támogató szerepe az alacsony kalóriatartalmának köszönhetően, éhezés nélkül. Elsősorban életmódváltásban támogat; erőnlétfokozásban is szerepe van; vagy akár egy vizsgaidőszakban tud segíteni rostokkal, tápanyagokkal és vitaminokkal. De a rohanó élet embereinek is támasza lehet, akik nem feltétlenül táplálkoznak rendszeresen, és megfelelően. Felhasználói körünk és felhasználóink életkora széles spektrumban mozog. Pont olyan színes, mint maga a DOTS termékcsalád.

A gyártás…

- Hogyan és hol készülnek a termékek?

- A gyártósor nagyon költséges beruházás, mi pici cégként bérgyártókkal dolgozunk együtt. Nagyon komoly bérgyártás és bérfejlesztés folyik a háttérben. Olyan gyártókkal vagyunk partneri szerződésben Magyarországon, akik magyar cégeknek gyártanak és fejlesztenek. Itt gyártják le a termékeket és itt csomagolják. Innen kerül át Hajdú-Biharba, ahol a csomagolásra felkerülnek a címkék, matricák. Ezután kerülnek be a webshop-ba, értékesítési pontokra a DOTS shakek. Az alapanyagok, alapvetően a gyártók beszerzési köréből kerülnek ki, ők felelnek a beszerzésért, amelyek hazai beszerzésből és Európából érkeznek, szigorú követelmények és dokumentációk közepette.

Csak egy kis folyadék és más semmi…

- Mi kell ahhoz, hogy elfogyasszunk egy DOTS shaket?

- Többféle kiszerelésünk van. A legpraktikusabb az egytasakos kiszerelés, ami egyszeri főétkezésre elegendő. Egy konditeremben, ha találkozunk a termékkel, akkor biztosítanak hozzá shakert, amiben vízzel, tejjel, szójatejjel vagy növényi tejjel összekeverik, és azonnal fogyasztható is a shake. Az elkészítésükhöz csak egy kis folyadékra van szükség, más semmi nem kell. Ha webshoppon keresztül rendel valaki, vagy értékesítési ponton vásárol, van lehetősége az egytasakos kiszerelésen túl a nagyobb csomagoláshoz is hozzájutni, vagy akár íz szerint összeválogatva boxokban is meg tudja vásárolni a terméket, de az 5-10-20 darabos kiszerelés is elérhető. A shakeknek úgy lesz intenzív, megfelelő hatása, ha sok-sok folyadékot iszunk utána. A citromos vitamin italpor ezért van, ha az ember már unja a vizet, akkor ezzel az italporral gazdagíthatja a folyadékbevitelét, és vitaminhoz is juttathatja a szervezetét.

A sós shakek levesek lesznek (paradicsomleves, raguleves, zellerkrémleves, zöldségleves), ezt vízzel készítjük, meleg vízzel készítve javasoljuk a fogyasztását. Az édes shakeket pedig tejjel, növényi tejjel, zabtejjel keverve fogyasztjuk (mogyorós-csokis, kókuszos, narancsos, kakaós, kávés). Minél intenzívebb folyadékot adunk hozzá, annál krémesebb és lágyabb lesz a termék. Nagyon sok főzős workshopot terveztünk és tervezünk a jövőben is, ahol próbálgatjuk a termék minél szélesebb körű felhasználását. Pl.: desszertekben sokfélét próbálgattunk, ha kevesebb vizet adunk hozzá, bepudingosodik a termék, zabkásás, chiamagos alappal és gyümölcsökkel nagyon finom, egészséges és tápláló ételt tudunk készíteni.

Egyedül nem megy...

- Minden sikeres ember mögött, áll valaki, aki segíti, támogatja. Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen ma valaki az üzleti életben vagy akár az élet bármelyik területén?

- A klinikai vizsgálatokat a mai napig csinálom, nem kellett szerencsére semmit magam mögött hagyni. Az a csapat, amellyel tizenöt éve együtt dolgozom, mára már félszavakból is értjük egymást, így gyorsan és koncentráltan folyik a kutatás, fejlesztés. Az itt megkeresett tőkéből sikerült elindítani a DOTS útját, hitel nélkül. Pont annyit teszek bele, mint amennyi szükséges. Ebből a mostani tőkéből indultam el és forgatom folyamatosan vissza a pénzt. Nyilván a támogató családi háttér nélkül nem mehetne így. Egyedül nem menne. Nagyon fontos a családom támogatása, hogy a gyerekekkel minőségi időt tudjak tölteni, és a férjem, aki hisz bennem és partnerem mindenben.

Egyensúly…

- Dr. G. Kiss Orsolya egy személyben családanya, orvos és üzletasszony is. Hogyan tudod megtalálni az egyensúlyt az életben?

- A család köré szerveződött minden. Férjemmel, Márióval négy gyermekünket neveljük együtt. Minden napom úgy indul, hogy elviszem a gyerekeket bölcsibe, oviba, suliba, és én addig dolgozom, ameddig ők is bent vannak. Én megyek értük, viszem őket különórákra, este együtt vacsorázunk, együtt fekszünk le. A minőségi időt igyekszem mindig megadni nekik. Vannak azonban olyan helyzetek is, amikor ez nem így történik, ilyenkor a férjem, Márió segít. A hétvégéket igyekszem együtt tölteni a családdal, az mindig a mi időnk. Nekem nem volt testvérem, én mindig igényeltem a barátnőimet, akik beleolvadtak a családomba. Ők támogatnak a családi életben, mindennapjaimban, üzleti életemben is. Azt biztosan állíthatom, nálam a munka soha nem előzi meg a családot, az egyensúly nagyon fontos.

Elkövetkező időszak… és azon is túl…

- Milyen tervek, célok vannak?

- Nagyon sok tervünk van, hiszen nagyon jó fogadtatásban volt részünk. Egyre több értékesítési pontunk van, egyre több helyen feltűnünk. Azon vagyok, hogy szélesítsük a palettánkat, a shakek mellé jönnek a szeletek, szilárd állapotú termékek, hogy minél változatosabb étrendet tudjunk adni a fogyasztóknak. A széleskörű értékesítési pontok kiépítése mellett a külföldi piacra való kijutás is előtérbe került.

Találkozások…

- Hol kóstolhatjuk meg legközelebb a DOTS diet termékeket?

- Közösségi média oldalunkon lehet nyomon követni a kóstolók következő helyszíneit. De értékesítési pontjainkon is lehetőség van a termékek kóstolására. A partnereink listája megtekinthető a honlapunkon és a közösségi média oldalunkon is. Havonta, másfél havonta workshoppot tartunk, edukációs rendezvényeken veszünk részt, esküvői kiállításokra kapunk meghívást, smart expon, és fitness expon is találkozhatnak az olvasók velünk.

Üzenet az olvasóknak…

- Sosem késő változtatni, mindig érdemes, mindig kell. Fontosnak tartom az első benyomást, a külső megjelenést, amely egyensúlyban van az egészségi állapotunkkal, ami magabiztosságot és erőt ad a mindennapjainkban. A mai világban nagyon fontos, hogy jól pozícionáljuk magunkat. Sosem éreztem, hogy vakvágányon vagyok, ezért arra törekedtem mindig, hogy még többet hozzak ki magamból, hiszen a környezetem is ebben támogat. Van a csapatban: pszichológus, stílustanácsadó, táplálkozási tanácsadó és edzők is. Hiszem, hogy a szépség belülről fakad. Bátran próbálják ki az olvasók a DOTS diet shaket!

Loós Kati

(X)

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.