„Ne szúrd el a kari-ered!”

Egy is sok belőle

Aki bepillantott június 8-án a debreceni Víztoronyban zajló vetélkedőre, s szemtanúja volt a középiskolások versengő kavalkádjának, láthatta, hogy szinte dübörög a „Drogellenes juniális” programsorozat megvalósítása.

A Víztoronyban megrendezett, sok „akadálypontos” vetélkedőnek ez volt a címe-témája: Legyen más a szenvedélyed!, s igen sok középiskola küldött csapatot vagy csapatokat. Brassai Sámuel Szakközépiskola, Ady Endre Gimnázium, Fazekas Mihály Gimnázium, Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskola, Mechwart András Gépipari Szakközépiskola, Szent József Gimnázium, Tóth Árpád Gimnázium, Könnyűipari Szakközépiskola – hangoztak az intézménynevek. Mindjárt feltűnt, hogy a Péchyből több csapat is jött, legalább három. A szervező Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szándéka az volt, hogy a középiskolások tudatosak legyenek a fenyegetettségre, s még idejében – preventíve – hasznos időtöltési formákat válasszanak a káros szenvedélyek helyett, arra buzdítsák társaikat, hogy legyenek FŰtlenek. A verseny lebonyolítását segítették a Forrás Lelki Segítők Egyesületétnek munkatársai, élükön Fegyveres Andrea titkárral. 

- Nálatok érezhetően napi probléma, hogy drogoznak a diákok? kérdeztem Varga Tamást, a Fazekas-gimnázium harmadikos tanulóját.

- Szerintem nem, legalább is én nem ismerek olyat, aki valamilyen szert fogyaszt, de megértjük, hogy ezt szeretnék megelőzni azok, akiknek ez a dolguk.

Aztán kiderült, hogy a fazekasisták dalszövegét Tamás írta. Ő humán érdeklődésű ugyan, de beletörődéssel veszi tudomásul: alighanem közgazdásznak kell majd tanulnia, mert a bölcsészpályákon vagy nincs munka, vagy gyenge a megélhetés. A szövegírással nem volt könnyű dolga, leginkább azzal küszködött, hogy nem rajong a Wellhello együttes daláért, így nem volt könnyű annak mintájára (kottájára) egy új szövegváltozatot írni.

A Wellhello duo (Fluor Tamás és Diaz) 2014-ben született, elhíresült dalának szövegére kellett egy drogellenes (dal)szöveget létrehozni. Ezt a zsűri szerint a diákok a „tisztes helytállás” színvonalán teljesítették. Nem született sem magasan kiemelkedő variáns, sem olyan, amelyik mélyen alatta maradt volna a többinek. A megbízható színvonal mutathatja, hogy a tanárok rajta tartották szemüket a diákok felkészülésén.    

A díjakat Berényi András, a KEF szakmai elnöke adta át, az első helyezett gárda tortát kapott, s minden tagja egy-egy havi diákbérletet a DKV-tól. Senki sem ment haza üres kézzel, szép számban voltak közületi felajánlások: állatkerti belépők, ajándékutalványok, koncertjegyek, stadionbelépők és egyebek.

A tizennégy csapat közül a sok-sok feladat teljesítése után az 1. a Fűre Tépni Tilos, 2. az LSD Inkák, 3. a P. É. CS. I., 4. a Fűtlenek, 5. a Gyermekláncfű csapat lett.

Erdei Sándor

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.