A maszk mögött

Reméljük, végleg megszabadulunk tőle  Fotó: pexels

Csaknem kettő teljes éve határozza meg életünket a járványhelyzet, a különböző korlátozások fizikai dimenziója. Vagyis határozta meg. Maszkot hordtunk, közösségi életünk egy plasztikkártyától függött. Ennek azonban vége – remélhetőleg egyszer s mindenkorra.

A média tematizálódása egyértelműen és vitathatatlanul megfigyelhető az elmúlt napokban-hetekben. A járványhelyzet statisztikáiban bővelkedtek az online és nyomtatott médiumok, napról napra beszámolt a tévé, a rádió a legfrissebb adatokról, s egy-egy híradót nem lehetett anélkül végignézni, hogy ne látott volna a tisztelt néző egy karba szúrt injekcióstűt. Mondhatnánk, mindennek március 7-től vége. A „felszabadulás” azonban kettős. A média, a magyar sajtó egyre kevesebbet beszél vírusról, ennek azonban sajnos nem csupán a járvány lecsengése az oka, hanem a szomszédban zajló háború. Az ukrán válság percről-percre változó eseményei miatt nyilvánvalóan alig hallani már járványról. No, de ne minden a háborúról szóljon.

Az egyetemeken zajlik a félév, a Debreceni Egyetem hallgatói szinte minden nap megtöltik a különböző szórakozóhelyeket, a zene egyre hangosabban szól, a bulizók szüntelenül egyre szabadabban élvezik egymás társaságát. Valami azonban hétfőtől, március 7-től teljesen megváltozik. Az az apró korlát sem fog visszatartani bennünket, amelyet egyszerűen nem lehetett szeretni. A maszk végre bekerül a fiókba, s a védettségi igazolványt, akarom mondani, oltottságit sem kell már feszülten elővenni, amikor a meccsre belépve feltartóztat a biztonsági személyzet, hogy ellenőrizze, valóban jogosultak vagyunk-e részt venni az eseményen. Végre megláthatjuk, mi is rejlik valójában a maszk mögött. Egy kicsit kegyetlen a sorstól, hogy ilyen „háború és béke” helyzetbe kényszerítette Európát, illetve Magyarországot.  

No, de ne erre tekintsünk, hanem a napos oldalra! Korlátok nélkül találkozhatunk újra, s felpezsdül az a várva várt közösségi élet. A cívisvárosban rögtön március végén életre kel a könnyűzene. Hiszen először rendezi meg a város a Made in Debrecen fesztivált, amely során a belváros számos szórakozóhelyén szól majd rendületlenül a zene. Nem volt hiábavaló a többhónapos várakozás.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.