Kósa Lajos: nem tettek le a Munkácsy-trilógia megvásárlásáról

Debrecen, 2014. július 11., péntek (MTI) - Nem tettek le Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képének a megvásárlásáról, de annak meg kell teremteni a jogszabályi hátterét - közölte Debrecen polgármestere pénteken sajtótájékoztatón.

Kósa Lajos bejelentette: most ugyan visszaszállítják a képet a kanadai Hamilton Művészeti Galériába, de nyáron szeretnék véglegesen megvásárolni, aminek az anyagi fedezete rendelkezésre áll a Magyar Nemzeti Bank értéktár programja keretében.

Kósa Lajos arra kéri a kormányt, hogy a trilógia másik darabját, a Golgotát is vásárolja meg Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtőtől. A harmadik alkotás, az Ecce Homo már magyar állami tulajdonban van.

A politikus szerint ma Magyarországon nincs olyan jogszabály, amely rögzítené annak feltételeit, hogy miként tud külföldi műkincseket megvenni a kormány.

Az Állami Számvevőszék véleményét is kikérték, s kiderült: a megfelelő jogszabályi háttér híján csak közbeszerzéssel lehetne ilyen eljárást lefolytatni, ami ebben az esetben nem járható út - magyarázta Kósa Lajos.

Elmondta: az igazságügy-miniszter azt az utasítást kapta a kormánytól, dolgozzák ki az jogszabályt, amelynek alapján a kormány a közbeszerzés és az általános beszerzés mellőzésével vásárolhasson meg külföldi tulajdonban lévő műkincseket.

Kósa Lajos szerint a tervezet a következő vagy az azt követő kormányülés elé kerül, s elfogadása esetén újra felveszik a kapcsolatot a képtulajdonosokkal, s már a konkrét árakról is tárgyalhatnak.

Egyébként mindenben a kölcsönszerződés szerint járnak el, ezért július 24-ig visszaszállítják a Krisztus Pilátus előtt című képet a kanadai Hamilton Művészeti Galériába - jelezte a debreceni polgármester.

Az MTI érdeklődésére Kósa Lajos megerősítette: korábban is folytak tárgyalások, Halász János volt kulturális államtitkár kétszer is tárgyalt Kanadában a kép sorsáról, azonban jogszabályi háttér híján konkrét, írásos ajánlattételre nem volt felhatalmazása.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.