Korántsem képtelenség a Tükörképtelenség

Kezdésre megtelt a belvárosi bár  Fotó: Horváth Helga

Hlavacska András, a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének oktatója a Drakula újraértelmezési lehetőségeivel foglalkozik legújabb kötetében, amelyben a különböző vámpírnarratívákat és azok összetevőit vizsgálja. A kötet hivatalos bemutatóját április 5-én, kedden este tartották a Bakelit Music Cafeban.

A debreceni belvárosi bár kedd este fél 7-re gyakorlatilag teljesen megtelt. Különleges alkalomra gyűltek össze az érdeklődők, hiszen egy fiatal egyetemi oktató nem hétköznapi kutatásának eredményét vehették első alkalommal a kezükbe az olvasni és új ismereteket szerezni vágyók. A Tükörképtelenség című kötet bemutatóját rendezték, az esemény megszervezése és kimagasló sikere pedig a Debreceni Egyetem elsőéves kommunikáció szakos hallgatóinak munkáját dicséri. Oktatók és hallgatók együtt vettek részt a tudományos-irodalmi ünnepen. A beszélgetésben a szerző partnere Gregor Lilla, a Debreceni Egyetem Irodalom- és Kultúratudományok Doktori Iskolájának hallgatója volt.

Nem csupán maga a könyv szó szerint „rabul ejtő” tematikája, Hlavacska András kutatásának eredménye volt a téma, hanem a kötet megírásának háttere, az írói folyamatok, a narratíva felépítésének rendszerszerűsége is terítékre került. S, hogy a hallgatóság is részesévé váljon az estének, az előadást, illetve a beszélgetést követően a sorsot is segítségül hívták a szervezők és a bemutató főszereplője, a szerző. Kisorsoltak ugyanis egy dedikált példányt a Tükörképtelenségből, ráadásul a legszerencsésebb egy, az alkalomhoz illő Bloody Mary koktélt is elfogyaszthatott a helyszín jóvoltából. A továbbiakban kötetlenül folytatódott a Vlad Tepes, avagy Drakula Borgói-hágójából indult, képzeletbeli közös irodalmi utazás, szabadon beszélgethettek, fogyaszthattak a jelenlévők. 

Mennyire van keresnivalója a színészóriás, Lugosi Béla által vászonra vitt vérszívó karakternek a tudományos magyarázatok kontextusában? Hogyan született meg az Alkonyat után a következő vámpírfilm-generáció? A kérdések adottak, a nagyobb könyvesboltokban, illetve azok online-felületein, így például a Libriben elérhető vagy előjegyeztethető Tükörképtelenség pedig minderre válasszal is kíván szolgálni.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.