Konyári krumplis dübbencs

konyári dübbencs

Konyár a szülőfalum, a Derecske melletti község, amelyhez valamikor a híres fürdőhely, Konyár-Sóstófürdő is tartozott. Örömmel észleltem, hogy a falu létrejöttének 700 éves évfordulójára megjelent a Konyár ízes étkei című könyv (Konyár 2013).  A hatvanas években voltam sorstársaimmal kamaszgyerek az Újsoron, s ha anyám gyorsan el akarta verni az éhünket, kezünkbe nyomott egy-két szelet dübbencset. Előtte persze megsütötte - efféleképpen.

Hozzávaló

1 kg liszt

- fél kg krumpli

- 1 csomag élesztő

- 1 ek. só

- 0,5 liter tej

- 20 dkg zsír

Elkészítés

A krumplit meghámozzuk és megfőzzük, majd összetörjük. Amikor kihűlt, a liszttel összekeverjük. A sóval az élesztőt a tejben felfuttatjuk, s a kettőt összekeverjük. Meggyúrjuk, és amikor majdnem kész, a zsír felével bedagasztjuk.

Kelni hagyjuk, s amikor megkelt, elnyújtjuk a tésztát, és a maradék 10 dkg zsírral lekenjük és feltekerjük. Tetszés szerinti nagyságúra daraboljuk, a tepsit kizsírozzuk, a tésztát belerakjuk. Tojással megkenjük és megsütjük. 

(Közli: Erdei Sándor)

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.