A magyar futball 3T-je

Nem fejetlenség, csak sajátos nézőpont  Fotó: DVSC

Közeleg a magyar élvonalbeli focibajnokság vége. Hiába a Ferencváros előnye, úgy tűnik, a hajrában nagy hajtás lesz az érmekért és a nemzetközi indulás jogáért, ebbe azonban „valakik” egészen arcátlan módon igyekeznek érdekből beleszólni.

A DVSC jelenleg az élmezőnyhöz, a dobogósokhoz szorosan tapadva menetel, mindössze három hazai mérkőzés vár már csak a Srdjan Blagojevic vezette Vasutas-legénységre. Bár ez szépnek tűnhet, hogy akár még a bronzérem is simán összejöhet az idénre feljutó és parádésan teljesítő Kecskemét mögött, mégis úgy tűnik, a Lokit nem szívesen látnák egyes csapatokat megelőző pozícióban. A Felcsút elleni mérkőzésen ugyanis egészen példátlan és felháborító eset történt – mondjuk ki, nyílt csalás. Bognár Tamás játékvezető „úr” úgy gondolta, hogy már-már Ceausescu kegyelt csapatainak való fújást megszégyenítő módon alkalmazza a szocialista magyar irodalomból ismert 3T jelenségét: amíg az MLSZ tűr, addig a spori támogat, valakinek pedig mindent tilt. Gondoljunk csak Ferenczi János esetére, aki a végül szankcionálatlanul maradt felcsútival való kakaskodása után véres, kikarmolt nyakkal hagyta el kényszerből, piroslapja után a pályát, majd három meccset kapott eltiltásképp. Dzsudzsák Balázs sem járt sokkal jobban, hiszen állítólagos – egyébként valószínűleg jogos – felháborodásának hangot adva az öltözőfolyosón némileg indulatosan viselkedett: mindezt két meccses kihagyásért.

No, de kérem? A futball az sport, nemde? A politika meg politika, nemde? Akkor most a sport is politika? Úgy fest, igen erősen. Bármilyen indulatos is lehet a támogatott, mondhatnám, kegyelt csapat, ha akad egy „bognártamás”, aki mindig csak a felsőbb utasításból fakadó érdekeit veszi figyelembe. Ez az eset, ez a mérkőzés hű példája volt annak, hogy a játék tisztasága már régen nem a sportszerűségen múlik. A játék tisztasága egyenesen bemocskolódott. Az éppen nemzetközi és élvonalbeli licencet egyaránt kiérdemlő Vasutas pedig minderre fittyet hányva menetelhet tova, s hódíthatja el a látottak alapján jogosan járó harmadik helyet – még a Felcsútot is megelőzve.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.