Költészeti Fesztivál Debrecenben

Debrecen, 2014. április 9., szerda (MTI) - A 12. alkalommal megrendezendő Debreceni Költészeti Fesztivál programjaival azt szeretnék elérni, hogy „az óvodásoktól az egyetemistákig, a könyvtárlátogatóktól az utca emberéig érezze mindenki: érdemes verseket olvasni, kedves verseinket felidézni” - mondta Szirák Péter irodalomtörténész, a rendezvény kurátora szerdán Debrecenben, ahol a programokról tartottak sajtótájékoztatót.

Somogyi Béla, Debrecen kulturális alpolgármestere hozzátette, hogy a cél érdekében példátlan intézményi összefogás jött létre a városban: költőkkel és verseikkel találkozhatnak az általános iskolákban, a gimnáziumokban és könyvtárakban, a Református Kollégiumban, a Debreceni Egyetemen, a Debreceni Művelődési Központban és a Déri Múzeumban, az Apolló moziban, valamint a város utcáin és terein is az érdeklődők.

Most első alkalommal - a Méliusz könyvtár kezdeményezésére - a belvárosi kirakatüvegeket is verssorok fogják díszíteni a fesztivál idején. Az első verseket a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatója keretében Térey János költő, Somogyi Béla alpolgármester és Felföldi László, római katolikus püspöki helynök írta fel a Kölcsey Központ üvegfalára.

Különleges programja lesz a fesztiválnak a „nagy versséta”, amikor is a résztvevők megelevenítik Debrecen költeményekben gazdag múltját: lesznek, akik verseket fognak szavalni a séta egy-egy állomásán, mások versek által ihletett képet készítenek - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A Debreceni Művelődési Központban pénteken Egy nap a költészet jegyében címmel óvodásoknak és általános iskolásoknak szerveznek programokat, a Méliusz könyvtárban kiosztják a VERS+KÉPző illusztrációs pályázat díjait, a debreceni Megtestesülés plébánián pedig 12 órás VersMaratont rendeznek. Utóbbin bárki elmondhatja, vagy felolvashatja kedvenc versét, vagy csupán hallgathatja a többiek előadását.

A Debreceni Költészeti Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján egy versének felolvasásával emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Borbély Szilárd debreceni költőről, a fesztiválok korábbi rendszeres közreműködőjéről.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.