Az internet veszélyei

Képünk csak illusztráció

A megújuló oktatási rendszerben hozták létre a tanárok „mester” fokozatát. A minősítést nyert pedagógusok, munkájuk mellett szaktanácsadói feladatokat is elláthatnak, azaz iskolákat, kollégákat kereshetnek fel, tanórákat látogathatnak, s a látottakat értékelhetik. Segíthetik a mesterfokozatba vagy a pedagógus II. kategóriába lépni kívánókat.

A látogatások előírt protokoll szerint zajlanak. A tanácsadónak első lépésként az érkezés idejéről kell értesíteni az iskolát és az érintett pedagógust. Ezt a vizit előtt legalább tizenöt nappal köteles megtenni.

A mesterpedagógus élete első tanácsadói feladatára készült. Ahogy a „nagy könyvben” megírták, idejében elküldte a látogatás értesítőjét. Közlendőjét e-mailen továbbította. Úgy gondolta, másnapra megérkezik a válasz. Következő nap megrökönyödve meredt monitora képernyőjére, amikor a drótlevelei között hiába kereste. Az értesítést visszajelzés kéréssel postázta. Nem történt reagálás. Megnézte az „elküldött levelek” menüben, valóban elment-e a levél. El. A szervertől hibaüzenetet nem kapott. A szakértő nem értette a dolgot, mert az előzetes, telefonos egyeztetés során arról győződött meg, hogy a magasabb fokozatba aspiráló kolléganő kimondottan agilis teremtés.

A levelet még egyszer elküldte. Erre sem jött válasz. A szaktanácsadó sok mindenre gondolt: működik-e az internete? Visszatáncolt az aspiráns? Megijedt a feladat komolyságától és inkább a nádasba bujdokolt (a tanácsadó éppen készült a másnapi irodalom órájára, amikor Toldi farkaskalandja kerül oktatásra)? Hála a kommunikáció számtalan lehetőségének, nem esett kétségbe, hanem nyúlt mobiljához és bepötyögte a jelölt számát. A hallgatóba egy csengő női hang morgott egy bosszús hallót. A tanácsadó bemutatkozott, melyre válaszul ezer bocsánatos elnézés harsogott a készülékből. A telefonáló rátért a lényegre, mire a hölgy hebegve magyarázta válaszainak elmaradását. Természetesen megkapta az értesítéseket, de kéretlen ismerkedő küldeményeknek hitte, ezért kitörölte.

- De hát eléggé egyértelműen írtam – bosszankodott a mester.

- Manapság már mindenféle szöveggel próbálkoznak – indokolta döntését az aspiráns.

A férfi, mert a szaktanácsadó férfi volt, akkor enyhült, értette meg jelöltje cselekedetét, amikor találkoztak. Egy negyvenes évei közepén járó, dekoratív, feltűnően csinos nővel fogott kezet.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.