A hős Ösztönlény Debrecenben

Kendőzetlen véleményéért is szeretik  Fotó: Bardi Adrián/PartyCore

Robbant a Roncsbár koncertterme péntek este, amikor a színpadra ugrott a hős Ösztönlény, akiről azt mondják, „nehéz a lába”, ráadásul bátran, kendőzetlenül mondja ki véleményét, gyakorlatilag bárkiről: a cívisvárosban tartott showt Horváth Krisztián, azaz Krúbi.

Gyakorlatilag még nincs egy fél évtizede, hogy megjelent első albuma, a Nehézlábérzés, de egy-egy állomáson már rajongók százai várják, hogy a turné megérkezzen hozzájuk. Horváth Krisztián állandó fellépője a legnagyobb hazai fesztiváloknak, a koronavírus-járvány miatti korlátozások után pedig rendre teltházas koncerteket ad országszerte. Nem volt ez másképp Debrecenben sem, az Ösztönlény ugyanis fergeteges bulit csapott az Alföld szívében. Krúbi esetében nem a tömény, puszta, mellbevágó tartalom érvényesül, hanem az aktuális, tartalomban, intellektuális témakapcsolásokban, problémafelismerésekben bővelkedő sorok – alighanem ez is teszi egyedülállóvá a hazai populáris zenei palettán. Ami pedig az igazsághoz tartozik – ha megenged a tisztelt Olvasó egy személyes megjegyzést –, nemigen volt a kedvencem ez a srác, bár kénytelen vagyok belátni, személyes meggyőződésem alaptalan volt. Ez a koncert hozta el a felismerést, hogy nem hétköznapi gondolkodású előadóról, zenészről, tehetségről van szó.

A 2019-es Fonogram-mizéria óta a közvéleményt különösképpen is megosztó Krúbi népszerűségének töretlenségét igazolja az Ösztönturné debreceni állomása is. Csaknem teltház előtt lépett színpadra a Fonogramot első ízben Majka elől elhódító rapper, azóta pedig már harmadik elismerését is átvehette. Péntek este negyed 10-től pedig be is bizonyította: nem méltatlanul adták át neki a díjakat. Előtte azonban kísérője csavarta fel a hangerőt, a közönség ugyanis 6363, vagyis Gege lépett színpadra. A koncertterem pedig megtelt, majd a szabadszájú, dinamikus rapet követően megérkezett a pódiumra az est főszereplője, Krúbi. Alapvetően az Ösztönlény album dalai szólaltak meg, a közönség pedig előszeretettel kísérte a szöveget énekkel, így a végig közvetlen, a rajongók közé többször is kimászó 27 esztendős előadó „kíséretet” is kapott számaihoz. Terítékre került többek között Krúbi élettörténete, hallhatott a közönség néhány szót Orbán Viktorról és Gyurcsány Ferencről, de a kiváltképp Majoros Péternek érthetetlenül nagy fájdalmat okozott Fonogram-konfliktusról is szó esett. Persze, az csak hab a tortán, hogy miután Krúbi kezébe került a jól ismert gitár, az egyik, nem kifejezetten nyomdafestékbarát dal szövegét aktualizálva egészen új közéleti szereplők nevét is megzenésítette, ráadásul mindezt afféle szövegkörnyezetbe helyezve oldotta meg a rapper, hogy olyan népszerű számokat ötvözve újította fel slágerét, mint például a BSW-duótól született YAAY.

Az egész show vége pedig megint csak felcsendült a híres mondat, amit már megszokhatott a tisztelt publikum. A keleties tónusok mámora közepette szólt a dal: „Rapper jő, nagyszerű hős, Krúbinak hívják…”

Barna Marci

Fotók: Bardi Adrián/PartyCore

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.