Feltámadás az utolsó negyedben, nyert a DEAC

Tóth Ádám tizenhat pontot dobott  Fotó: MKOSZ

A rájátszásért küzdő DEAC kosárlabdázói péntek este a fővárosba látogattak. A vendéglátó a Budapesti Honvéd alakulata volt. Három negyeden keresztül túlságosan lazán vette a vendég gárda a mérkőzést, a negyedik negyedben azonban lehengerelte ellenfelét és hazahozta Debrecenbe a két bajnoki pontot.

A Budapesti Honvédnál, az impozáns Ludovika Arénában vendégeskedett a Mandics-csapat. Azonban mielőtt bárki is a Kispest alakulatára asszociálna, fontos megjegyezni, hogy ez a Honvéd nem egyenlő a vörös-fekete gárdával, ugyanis a kosarasok otthona a VIII. kerület, a Közszolgálati Egyetem tornacsarnoka. Ráadásul 33 bajnoki címével a Budapesti Honvéd a magyar kosárlabda legeredményesebb alakulata. Feljutóként ebben a szezonban is tisztesen menetelnek, noha ezen a mérkőzésen a Debreceni Egyetem gárdája küzdött a rájátszásért, hiszen a budapestiek számára már elúszott a playoff reménye.

Mindkét alakulat álmosan kezdte a mérkőzést, a hibáktól függetlenül azonban a vendéglátók mellé állt a szerencse. Gyorsan 8-0-ra vezettek, amikor Tóth Ádámék érezték, hogy gond lehet. A debreceniek centere 2+1-es akcióval olvasztotta a különbséget, majd a negyed derekán már a fekete-fehéreknél volt az előny. Az első felvonás hajrájához közeledve fej-fej mellett haladtak a felek, rengeteg baki csúszott a kosárlabdába, de végül az egyetemiek vezettek a dudaszó pillanatában: 23-17. A folytatásban a Honvéd jelentősen javított játéktechnikáján, sorozatban érkeztek a hárompontosok, Andjelko Mandicsnak pedig sürgősen időt kellett kérnie. Több-kevesebb sikerrel. A pályán fiatalokat is sűrűn felvonultató DEAC nem tudta megfogni a lelkesebb hazaiak lendületét, érkeztek a sikeres kinti kísérletek, ráadásul Tóth Ádám még sportszerűtlen hibát is összegyűjtött. Bő öt perccel a félidő vége előtt hízott a hazaiak előnye, olyannyira, hogy két labdaváltással később már 37-27-et mutatott az eredményjelző, mi több, még tíz fölé is tudták növelni fölényüket Shermanék. A helyszínhez méltóan katonás fegyelemmel küzdött a Honvéd, a szervezettségnek pedig látszólag meg is volt az eredménye – a vendégek jelentős kárára. Az állásra pillantva aztán Polyák Lászlóék szorítottak védekezésükön, támadásban pedig igyekeztek precízen, akadálytalanul bejuttatni a festékbe a labdát. Ennek a koncentrált játéknak köszönhetően háromra le is csökkentették hátrányukat, de a Honvéd lendületét ez sem szegte, különösen, hogy a Debrecen sokat szabálytalankodott a ziccerbe kerülő támadókkal szemben így a nagyszünetre 45-39-es állással vonultak a felek.

A fordulás után Mócsán Bálint hatalmas hárompontossal nyugtatta a kedélyeket, kisvártatva pedig hosszú idő után újra a Debrecennél volt az előny. A DEAC rengeteg eladott labdája, a vendéglepattanók hiánya azonban – sajnos mondhatni, egyre inkább szokásosan – ismét megbosszulták magukat. A Honvéd kíméletlenül kihasználta a bakikat, noha közeledve az utolsó menethez, állandósulni látszott az 1-2 kosárnyi különbség. Megint fej-fej melletti csata zajlott a Ludovika parkettjén. A dudaszó pillanatában Garamvölgyi Ákos triplázni próbált, a vonalra lépett, ettől függetlenül a kosár hibátlanul sikerült. Az utolsó tízperc előtt 60-63 állt a ledfalon. A negyedik negyedre a DEAC Djordje Drenovac vezérletével tért vissza, a csapat kimutatta oroszlánfogát. A szerb bedobó magabiztos játéka, a lepattanómutató jelentős javulása eredményeképp már kétszámjegyű előnynek is örülhetett a népes vendégszurkoló sereg. Az egyetemiek pedig az utolsó percig stabilizálni is tudták a tízpontos előnyt. A végén még egy Honvéd-triplára futotta, ám ez a fekete-fehérek diadalát már nem befolyásolta. A cívisvárosiak 77-83-mas győzelemmel hozták el a két bajnoki pontot a fővárosból. Ezzel pedig Andjelko Mandicsék, bár matematikailag nem biztos lépést, de hatalmas előremenetelt tettek a rájátszás felé.

A DEAC utolsó alapszakaszbeli meccse, amelyen ugyancsak rengeteg múlhat, április 1-én, szombaton lesz az Oláh Gábor utcán. Akkor a rájátszásról lemaradt Kaposvár érkezik a Nagyerdőre. Polyák Lászlóéknak tehát mindenképpen győzelemre lenne szüksége, hogy matematikai esélyeiket is javítsák a playoffba jutás érdekében.

Barna Marci

Budapesti Honvéd – DEAC 77-83 (17-23, 28-16, 15-24, 17-20)

DEAC: GOVENS 13/6, Neuwirth, Mócsán 11/3, Garamvölgyi 6, TÓTH 16 csere: Polyák 4, Balázsi 2, DRENOVAC 19/3, TAYLOR 12, Scott.

vezetőedző: Andjelko Mandics

Andjelko Mandics: Az első félidőben érződött a csapaton a nyomás, nagyon sok hibát követtünk el védekezésben, főleg a második negyed elején. A térfélcserét követően sikerült fejben tisztázni a dolgokat, és ugyan voltak rossz vállalásaink, hátul stabilak tudtunk lenni, ennek volt köszönhető, hogy a kezünkbe tudtuk venni az irányítást, és szerencsére sikerült is behúzni a meccset. Az utolsó fordulóban ideális esetben egy győzelemmel hazai pályán harcolhatjuk ki a rájátszásba jutást, nagyon boldogak lennénk, ha ez egy tetházas meccsen, a saját szurkolóink előtt sikerülne.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.