Dr. Dobrossy István a DISZ polgármesterjelöltje

Dr. Dobrossy István

Sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön Debrecenben dr. Dobrossy István, a DISZ Közéleti, Kulturális és Sportegyesületének elnöke, hogy elfogadta a szervezet választmányának felkérését, miszerint az őszi önkormányzati választásokon polgármesterjelöltként indul az egyesület támogatásával.

Az eseményen a fontos bejelentést megelőzően szó volt arról, hogy a DISZ mindig is hangsúlyozta civil szerepét, felhívva a figyelmet arra, hogy Debrecen vezetését nem lehet csak politikusokra bízni. Elhangzott, hogy a DISZ-ben sokféle politikai állású tag van. Jelenleg a debreceni önkormányzati testületben két képviselőjük dolgozik, és az elmúlt négy évben több javaslatot tettek, amelyek soha nem ideológiai, hanem gazdasági alapúak voltak. Többek között figyelmeztették a városvezetést, hogy a rezsicsökkentések megfelelő hatástanulmány nélkül veszélyesek lehetnek, ez utólag például a Fütesz Kft. esetében be is igazolódott, vidéken jelenleg nincs kéményseprői szolgáltatás.

Dobrossy István elmondta, azért ilyen korán jelentik be a helyi választásokkal kapcsolatos szándékaikat, hogy a lakosságnak legyen ideje megismerni programjukat, jelöltjeiket, és hogy a politikailag elkötelezett, fegyelmezett választópolgárok mellett minél több semleges szavazót mozgósítsanak a civil kontroll támogatására.

A négy évvel ezelőtti választásokon 6-8 százalékos szavazati arányt sikerült elérniük körzetektől függően, szeretnének ennél most többet elérni.

A DISZ programjával kapcsolatban megtudtuk, hogy Debrecen helyzetét, működését gazdasági alapon szeretnék megközelíteni, és az egyik ilyen fő tevékenység a használaton kívüli, üres ingatlanok hasznosítása lenne, vagy értékesítéssel, vagy bérbeadással, munkahelyteremtéssel. Szeretnének összefogni a Megyei Jogú Városok Szövetségével, hogy fékezzék a rezsicsökkentés elnevezésű ámokfutást. Céljuk, hogy minden közszolgáltatásban olyan árpolitika valósuljon meg, amely megőrzi a munkahelyeket és a működési feltételeket. Szeretnék, ha a választások során az országos vezetésnek egy vidéki, önkormányzati ellensúlya jönne létre, egy racionálisabb gazdaságpolitika érdekében.

Konkrétumként elhangzott, hogy a közszférában öt éve nem volt béremelés, amin változtatni kell, de azt csak az önkormányzatok összefogással lehet megtenni. Azon is változtatni kellene, hogy amíg Magyarország GDP-je a nyugat-európai átlag egyharmada, addig a fizetések az európai átlagnak csak az egyötödét teszik ki.

Kérdésre válaszolva Dobrossy István elmondta, ha az ellenzék összefogása során őt javasolnák polgármesterjelöltnek, akkor elfogadná a felkérést, ellenben ha mást javasolnának közös jelöltnek, akkor a DISZ jelöltjeként nem lépne vissza, mert akkor megszűnne az a centrumban állás, amit évek óta képviselnek.

Önmagáról elmondta: édesapja református lelkész, édesanyja óvónő. A debreceni Református Gimnázium után a Miskolci Egyetem jogi karán diplomázott, jelenleg ügyvédként dolgozik, három fia, két lány gyermeke van, és a második házasságában él.

B.A.

Hozzászólások

Hajrá Pista

Hajrá Pista

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.