Városiasodó vadállatok

Fácánkakas - nem ritka látvány a városokban

Mai hír az interneten: medvék sétálgattak az erdélyi Tusnádfürdő utcáin. A székelyek éppen a napokban tüntettek a medvék ellen, akikből egyre több van és egyre többször térnek be egy-egy településre, riadalmat, félelmet keltve, háziállatokat, de embereket is veszélyeztetve.

A védett macikra kértek kilövési engedélyt. Gyéríteni kívánják a túlszaporodó állatokat.

Településeken nemcsak medvék fordulnak elő. A terjeszkedő emberiség, a zsugorodó territórium az állatokat kényszerű alkalmazkodásra szorítja. Másrészt a falvak, városok számukra kimeríthetetlen éléstár. Nem kell kilométereken keresztül élelem után kutatniuk, ott vannak a kukák, az eldobott kenyércsücskök, csirkecsontok. Kényelmesen degeszre ehetik magukat.

Medvék ugyan nem, de vaddisznók már riogatják Debrecen lakosságát. A Kartács utcára egyre gyakrabban látogatnak a nagyerdei vadröfik. Emberi közegben a túlszaporulat, az élelemszerzés okán bukkannak fel.

Három macskám kajáját napi rendszerességgel dézsmálja egy sün. Minden lakmározás után hatalmas felfordulást hagy maga után. A tálkák felborogatva, a víz kiborítva, s bizony rendszeresen otthagyja ürülékét is. Őkelmét néhányszor sikerült elcsípnem. Ilyenkor összegömbölyödik, és méltatlankodva fúj. Valamelyik évben kedves látvány volt, amikor a kertben a sünmama csemetéivel vonult végig. Ekkor a hátsó kerítésnél a „lakhelyüket” is megtaláltam.

Idén seregélyekkel versenyezve szedtem azt a kevés meggyet, melyet egyik kiöregedő, a másik meg éppen a csemetekorból kinőtt adott. Korábban nem láttam őket. Úgy látszik ezek a madarak is lassan beszoknak a városba.

Szomszédom kéményére rendszeresen búbos banka telepedik. Ez a madár sem városi, nem úgy, mint a rigó vagy a veréb.

Debrecen fás parkjaiban, a sűrű lombokban rejtőzve laposan pislognak a füles baglyok. Az éjszakai ébrenlét után a nappali zajban próbálják kipihenni magukat.  

Néhány éve fácánkakas sétálgatott a Csáthy utcán. Fiatal példánynak nézett ki. Betévedt, vagy valamelyik háznál tenyésztették? Nem derült ki. Azóta több-kevesebb rendszerességgel hallom rikoltozását.

Debrecen határában, a volt GÖCS-nél többször fotóztak a 4-es főúton átfutó őzeket.

A rókák jelenlétén a városlakók már meg sem lepődnek. A ravaszdik ugyancsak könnyen megszerezhető falatok reményében lopóznak a kertekben. Mindig akad egy-két meggondolatlan csirke, egyéb szárnyas, melyek enyhítik éhségüket.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.