Nézők előtt a DEAC

Dzseletovics dobása  Fotó: DEAC Kosárlabda

A DEAC férfi kosarasai már több fontos, tanulságos edzőmeccsen túl vannak, a péntek esti mégis az eddigi legkülönlegesebb volt. A román nagyágyú, CSM Nagyvárad ellen ugyanis szurkolók előtt léptek pályára Polyák Lászlóék az Oláh Gábor utcán.

A Debrecen háza táján jelentős átalakulás történt a klubnál, keretben és a csarnokban is. A Debreceni Egyetem elsőosztályú férfi kosárlabda csapata immár új támogatóval, névadó szponzorral DEAC-Tungsram néven szerepel. A csapatba érkezett légiósként Djordje Dzseletovics, Xavier Thames, Miha Lapornik és az ötödikként igazolt Ivan Aska. A Debrecent erősíti továbbá a korosztályos válogatott Valerio-Bodon Vincent, illetve Kerpel-Fronius Gáspár. Az új edző, Milenko Topics tanítványai már külföldi és magyar csapat ellen is megmérkőztek. A Tóth Árpád Gimnázium frissen átadott, megújult padlóján csikorogtak a cipők a felvidéki BKM Losonc ellen, egymás után mindjárt kétszer. Az új szezon első edzőmérkőzésén Djordje Dzseletovicsék 94-83 arányban múlták felül a felkészülési ellenfelet augusztus 27-én, míg egy nappal később jóval lazább, 92-70-es fekete-fehér-diadal született. A következő megmérettetés a fővárosban volt esedékes, az egykori élvonalbeli rivális, a másodosztályú MAFC fogadta az egyetemieket. A budapestiek nem tudták felvenni a versenyt Tóth Ádámék tempójával, a DEAC 58-90 arányban győzött.

Végül elérkezett az eddigi legnagyobb kihívás, szeptember 3-án ugyanis a Europe Cupban is jól ismert Nagyvárad látogatott a felújított Oláh Gábor utcai arénába. Azonban nem csupán a csapatok, hanem a szurkolók is birtokba vették a jelentősen megváltozott csarnokot. Kicserélték a lelátói székeket, immár fekete-fehér helyekről követhetők a mérkőzések, megújult a padlóborítás, teljesen átalakították a mosdókat, vizesblokkokat. Nagyjából 150 kosáréhes drukker gyűlt össze és az első félidőben igazán nem is panaszkodhattak. A vendégek, közelben fekvő otthonából is érkezett néhány rajongó, az ő számukra nem volt öröm az első két tízperces menet. Zsákolásból, triplákból, ihletett pillanatokból nem volt hiány. A DEAC-Tungsram remekül építette a támadásokat, és a saját palánk közelében szervezett védekezéssel alig hagyta szóhoz jutni Debrecen testvérvárosának alakulatát. Kétszer tíz percnyi játék után 49-31 állt az eredményjelzőn. A harmadik negyedben aztán megrázta magát a nemzetközi vizeken edzett Nagyvárad, és az előző játékrészben még húsz egységet is elérő hazai előny lassan csökkenni kezdett. Az utolsó felvonás hajrájában pedig célt ért egy hárompontos, amellyel már a vezetés is a vendégek kezében volt, a nagyváradi szurkolók tapsolhattak.

A lefújásig már nem történt jelentős fordulat, a Debreceni Egyetem gárdája elfáradt, a CSM Nagyvárad nyolcpontos győzelemmel kelhetett útra hazafelé: 71-79. Legközelebb a DEAC számára is lesz lehetőség diadalmas hazatérésre, ugyanis idegenben lép pályára a csapat. A Sitku Ernő emléktornán az Alba Fehérvár várja majd a Debrecent.

DEAC-Tungsram – CSM Oradea 71-79 (24-16, 25-15, 12-21, 10-25)

DEAC: Thames 6/3, Polyák 9/9, Valerio-Bodon 7/3, Dzseletovics 5, Tóth 12 csere: Aska 8, Lapornik 8/6, Drenovac 13/3, Kerpel-Fronius 3.

Oradea: Holt 6/3, Fomentescu 5/3, Bickauskis 14/12, Green 15, Gavrilovics 11 csere: Baciu 13, Richards 8/6, Pailukenas 2, Nicolescu 3/3, Markovics 2, Marinau -, Vescan -.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.