Törvényes volt a választás

Budapest, 2014. május 6., kedd (MTI) - Jogszabályszerűnek és alapjában zökkenőmentesnek értékelte az áprilisi parlamenti választást a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) és Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője az Országgyűlés keddi alakuló ülésén.

Patyi András, az NVB elnöke a választás tapasztalatairól tartott beszámolójában az első ízben alkalmazott jogszabályokkal kapcsolatban három sarkalatos pontot említett, amelyek újragondolását javasolta a törvényhozásnak.

Az NVB előtti, másodfokú jogorvoslati eljárások kezdeményezőinél is előírnák a személyes érintettség szükségességét, mert, mint mondta, csaknem száz olyan általánosan megfogalmazott beadványt kellett elbírálniuk, amelynél nem tüntették fel a személyes érintettséget.

Ugyancsak javasolta a többes ajánlás intézményének újragondolását, amelynek szabályozása elmondása szerint az adatokkal való visszaélés lehetőség hordozza magában.

Az NVB harmadik javaslata, hogy az Országgyűlés rögzítse egyértelműen: ha két választás eljárása egy időben folyik, az egyik választás esetében a választási bizottságba tagot delegáló jelölőszervezet ugyanabba a bizottságba a másik választáshoz kötődően már nem jogosult tagot megbízni - mondta Patyi András.

Az NVB elnöke szólt arról a tizenkét iránymutatásról is, amelyeket az NVB a választási előírások egyértelmű értelmezése érdekében adott ki. Ezek érintették a politikai reklámok kérdését, a jelölőszervezetek kampányidőszakban végrehajtott névváltoztatásának kérdését, de az ajánlóíveken szereplő adatok pontosságának ügyét is.

Emellett rögzítették a levélben szavazás, valamint a határon túliakat érintő helyszíni szavazás rendjét, vagy az úgynevezett 150 méteres szabállyal kapcsolatban azt: hogyan kell értelmezni a kampánycsendsértést.

Az NVB elnöke szólt a testület jogalkalmazó tevékenységéről, hangsúlyozva: az teljes bírói kontroll alatt áll. Hozzátette: a Kúria az általa vizsgált ügyek 90 százalékában tartotta megalapozottnak az NVB döntését.

Pálffy Ilona, a NVI elnöke beszédében alapvetően zökkenőmentesnek és törvényesnek ítélte a voksolás menetét, ugyanakkor meggondolandónak nevezte néhány szűkre szabott határidő meghosszabbítását, valamint indokoltnak minősítette a levélszavazás regisztrációjának egyszerűsítését. Példaként említette, hogy a választási irodákra rendkívül nagy munkaterhet rótt az összesen 1,4 millió képviselőjelölti ajánlás ellenőrzése, amire mindössze három nap állt rendelkezésükre.

Szólt arról is, hogy a 120 ezer átjelentkező szavazó hatalmas logisztikai kihívást jelentett, de az új szabályok értelmében el tudták kerülni a „voksturizmust”, hiszen a lakóhelyüktől távol szavazók is saját egyéni körzetük jelöltjeire szavazhattak.

Pálffy Ilona közölte továbbá, hogy összesen több mint 1,8 milliárd forint bírságot szabtak ki a le nem adott vagy késedelmesen leadott ajánlóívek miatt. Az NVI vezetője szerint meggondolandó, hogy szükséges-e fenntartani az ajánlóívenkénti 50 ezer forintos bírságot.

Az iroda vezetője beszéde végén megköszönte a választások lebonyolításában közreműködő több tízezer ember sok esetben éjszakába nyúló munkáját.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.