Belső világunk fejlesztése élettani alapszükséglet

Freund Tamás egy másik előadásán

A tanulás és a memória legfőbb közegét jelentő belső világunk hatékony működtetése, érzelmi gazdagságunk fejlesztése élettani alapszükséglet - mondta el Freund Tamás neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) alelnöke a Nemzeti kultúra - társadalom, gazdaság, jólét című konferencián január 12-én a Parlamentben.

Hozzátette: az emberi agy felépítéséből fakadóan minél intenzívebb érzelmi impulzusokat, katartikus élményeket tudunk társítani az egyes emlékképekhez, azok annál erősebben vésődnek be a memóriánkba. Az így kapott tartóssá és könnyedén előhívhatóvá váló tudás jelenti a kreativitás alapját.

Mint fogalmazott, a globalizációval járó információrobbanás veszélye, hogy nem marad idő és agyi kapacitás a belső világ impulzusainak bevésődésére, ebből pedig neurológiai és pszichiátriai zavarok, frusztráció és érzelmi kiüresedés fakadhat.

A kutató hangsúlyozta: a belső világunk gazdagítása elsősorban a közösségben történő alkotás, értékteremtés révén történhet, ezért alapvető politikai feladatnak kell lennie, hogy az iskolai mindennapos éneklést kiterjesszék a többi művészeti ágra is.

Hámori József agykutató, volt kulturális miniszter előadásában a kultúra és az egyéni személyiségfejlődés kapcsolatáról beszélt. Kiemelte: a társadalom, a szülői ház, a média és az Európa kétezer éves történelmét meghatározó keresztény intézményeknek közös feladata van abban, hogy önálló gondolkodásra képes, harmonikus személyek alkothassák a jövő generációit.

Mint fogalmazott, a magyar kultúra esetében a konkrét képekre épülő kifejezésmód, szellem és nyelv különös összefonódását figyelhetjük meg, amely nem kerülte el olyan neves tudósok figyelmét sem, mint Teller Ede vagy Balázs Nándor (1926-2003). Utóbbi egyedi kapcsolatot vélt felfedezni a képekben rendkívül gazdag magyar nyelv, valamint a sikeres magyar természettudósok magas száma között.

Granasztói György miniszterelnöki főtanácsadó a polgárosodás és a kultúra kapcsolatáról elmondott előadásában hangsúlyozta: ma Magyarországon a polgárosodás egyben közösségfejlesztést is kell jelentsen, ennek legfelsőbb szintje a nemzetépítés, legalsóbb kerete pedig a család.

A történész úgy vélte, hogy ma a polgár Magyarországon elsősorban a helyhez kötött tulajdonnal rendelkező, ezért egy helyi közösséghez erősen kötődő, abban alakító szereppel bíró személyt jelent.

A kulturális politika a közösségfejlesztés kereteinek kijelölésével járulhat hozzá az új polgári társadalom fejlődéséhez - hangsúlyozta Granasztói György.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.