Süssünk halat!

Sült sügér

Bár hazánkban nincs nagy hagyománya a halsütésnek, éppen ezért nem vagyok jártas benne, de mégis megpróbáltam. Nem szerettem volna elrontani azzal, hogy panírozom. Ezért egészben sütve időt is spóroltam, csak tepsibe tettem a köreteivel és citromszeletekkel a hasában.

Szerencsére konyhakészen kaptam a sügért, vagy süllőt, nem tudom végül is mi a pontos megnevezése. Maradjunk annyiban: nemes hal.

Szóval nem kellett pikkelyezni, eltávolítani a belsőségeit már, csak alaposan lemosni, szárítani, és olajozott tepsibe rakni a köretekkel, hozzávalókkal együtt, amihez szeletekre vágott krumplit, és cukkinit választottam. Az egészséges étkezés jegyében.

Az előkészületek alatt félkeményre főztem a krumplit, hogy a sütőben fél óra alatt készre süljön a vacsora.

Elkészítése:

Citrommal, majd az összenyomott fokhagymát olvasztott vajjal elkeverve bedörzsöljük a hal mindkét oldalát, és sózzuk, borsozzuk. A hasába a citromszeleteken kívül petrezselyem, bazsalikomlevél, hagyma is kerülhet.

Egy vékonyan olajozott tepsibe tesszük.

A mellé rakott köretet is sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük.

Meglocsolható kevés olívaolajjal is.

A tepsit alufóliával lefedve, előmelegített, 200 fokos sütőben, maximum fél óráig sütjük, majd öt-tíz percig fólia nélkül.

Hozzávalók:

- 1-3 db hal

- 2-3 krumpli

- 2 kisebb cukkini

- 3-4 gerezd fokhagyma

- 1 citrom

- 1 evőkanál vaj

- petrezselyem-, bazsalikom levél

- új-, vagy lilahagyma

- olívaolaj

- só, bors.

D. B.

 

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.