Huszáros hajrá, Szoboszlai-bomba: Eb-n a magyar válogatott!

Nehezen, de összejött

Nagyot küzdött és a hajrában fordítva 2-1-re győzött a magyar labdarúgó-válogatott Izland ellen, így ott lesz a jövő nyári Európa-bajnokság mezőnyében.

Pedig rosszul indult, s keservesen folytatódott a meccs. A kapitányuk nélkül focizó magyar legények Gulácsi Péter arcpirító bakijával kerültek hátrányba. Pánikba ugyan nem estek, de meglehetősen nehezen lendültek támadásba, az ellenfél kapuja előtt labdába érni is csak elvétve tudtak, köszönhetően az északiak megalkuvást nem tűrő és hatékonyan záró reteszének.

Szalai Ádám sikertelenül őrlődött az izlandi nehézfiúk szorításában, Sallai Roland rendre rossz döntéseket hozott, a találkozót élete meccseként aposztrofáló Szoboszlai Dominikot pedig ügyesen, sok esetben észrevétlenül semlegesítették a középpályán. „Gula” viszont a hibája után szépen talpraállt, és magabiztos, lipcsei formáját idéző hárításokkal óvta hálóját, amely semmiképp sem dörzsölhette hátát, hiszen a vendégek csak ritkán, bárminemű kockázat vállalása nélkül merészkedtek előre.

A szűk egygólos szünetbeli hátrány az élénkülő magyar fölény tükrében bőven hagyott reményt a folytatásra. Hiába azonban a második felvonás koncentrált és lendületes hazai nyitánya, az izlandi együttes masszívan állta a rohamokat, taktikus szabálytalanságokkal tördelve a játék ritmusát.

Ilyenkor jól jön a biztatás, a lelátó népének lelkes morajlása és pozitív energiája. Alighanem átkozták is a helyzetet fiaink a gyepen, mert szurkolói dallam ezúttal csak a monumentális Puskás Aréna hangszóróiból érkezett. Az idő pedig vészesen telt, a karanténba kerülő Marco Rossi hiányában meccselő magyar kispad cserékkel igyekezett megteremteni az egyenlítés esélyét. Záporoztak a sarokrúgások, Sallai és Holender sok helyváltással próbált zavart kelteni és Szalai is becsületesen birkózott őrzőivel lecserélése pillanatáig.

Az áhított katarzist azonban egy alig pár meccses válogatott-újonc hozta el, a csereként beálló Nego személyében. A gólt megelőző jelenetsorba tudatosságból nem sok, ám lelkesedésből annál több szorult. A menteni igyekvő bekkek lábfején ide-oda pattogó labda végül a fehérváriak labdarúgója juttatta a hosszú sarokba. Ennek fényében alighanem elnézhetjük neki, hogy a lefújás után angolul értékelt. Pláne, hogy mindazt már Eb-résztvevőként tette.

Merthogy Szoboszlai zsenije a hosszabbítás perceiben újra megcsillant. A tízes mez viselője egy kimaradó lehetőség után óriási tempóban nyargalt végig a Könyves Norbert nyitotta folyosón, majd védhetetlen jobblábas lökettel, a kapufa érintésével zúdította hálóba a labdát: 2-1! A hátralévő másodpercek eredménytelen izlandi kalimpálással teltek, így eldőlt: Magyarország pályára léphet Franciaország, Németország és Portugália ellen a jövő nyári viadal csoportkörében.

Ritka pillanat, euforikus öröm ez, olyasféle, amely a nyakunkra zúduló összes bajt, pillanatnyi kilátástalanságot képes elhomályosítani egy kis időre. S ahogy fiaink a meccsen, úgy mi sem engedhetjük el a reményt, hogy a gyilkos kórt hátrahagyva ott legyünk velük a budapesti Eb néhány soha véget nem erő éjszakáján. Csordultig töltve a Puskás Aréna széksorait.

Tóth Sándor

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.