Slow Architecture, az értelmes építkezés

Természetes anyagokból

Hazánkban ismeretes fogalom a lassú építészet: a sok félig kész, be sem fejezett épületet, határidőből kifutott építkezést illetjük vele. A Slow Architecture mozgalom azonban nem éppen erről szól.

A Slow Architecture, vagyis „lassú építészet” alapja az 80’-as években indult Slow Food mozgalom. Szó szerint értelmezve ide tartoznak azok az épületek is, amelyek építése hosszú időn keresztül zajlott, például a Sagrada Família Barcelonában. Átvitt értelemben viszont számos más módon értelmezhető: a lassú építészet organikus, zöld, környezettudatos. Igyekszik helyi munkások által, helyi alapanyagokból gazdálkodni az építkezés folyamán. Ez nem csak azért fontos, hogy az épület belesimuljon a környezetébe, minél kevesebb kárt téve benne, hanem azért is, hogy a szállítás által okozott környezetszennyezés a lehető legminimálisabb legyen.  Az építkezés közben, s majd a kész épület használata során igyekeznek az energiaszükségletet a lehető legkisebbre szorítani, a fenntarthatóságnak megfelelni. A lassú építészet központjában nem az áll, hogy egy épületet minél hamarabb felhúzzanak, hanem az építkezés folyamata, lépésről-lépésre.

Négy féle épületet különböztetünk meg a fenntartható építészetben: aktívház, passzívház, ökoház, és bioház. A passzívház az energiaszükségletét a házban termelődő energiákból nyeri, így 90 százalékkal kevesebb a fogyasztása, mint egy normál háznak. Az aktívházak ezzel szemben nem csak a meglévő energiát hasznosítják, hanem ezen felül termelnek is. Az ökoházak úgy készülnek, hogy a lehető legkevesebb kárt tegyék a környezetben, természetes anyagokat felhasználva. A bioházaknál az ember és a környezete kapcsolata az elsődleges, de az előzővel megegyezően itt is csak természetes anyagokat alkalmaznak az építkezés során.

2013. július 31-én adták át Debrecenben a Kassai úti campuson épült Fenntartható Épületenergetikai Információs Központot, amely azzal a céllal épült, hogy segítse a Műszaki Kar munkáját, illetve bemutassa az energiatudatos épülettervezést és üzemeltetést, ezzel példaként szolgálva. Az épületben nyílt napokon megtekinthető számos olyan működő építészeti és energetikai újdonság (napkollektorok, hőszivattyúk, hővisszanyerők, stb.), amelyek családi házak esetében is alkalmazhatóak, illetve az emeleti kiállítótérben új megoldásokat is bemutatnak. Igyekeznek környezetbarát módon üzemeltetni a központot, a villamos energia nagy részét, illetve a hőigényt megújuló energiaforrásokkal fedezik.

Urbin Andrea

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.