„Sikeres őszön vagyunk túl!” – interjú Vantara-Kelemen Évával

Vantara-Kelemen Éva akcióban  Fotó: dvsckezilabda.hu

Remek őszi idényt zártak a DVSC-SCHAEFFLER női kézilabdázói. Köstner Vilmos tanítványai jól vették a kétfrontos küzdelem akadályait, így a bajnokságot a tabella ötödik helyéről, míg nemzetközi kupakalandjuk folytatását az EHF-kupa csoportkörében várhatják. A szezon eddig eltelt szakaszáról az együttes csapatkapitánya, Vantara-Kelemen Éva nyilatkozott magazinunknak.

- Egy évvel ezelőtt enyhén szólva is felemás őszi mérleggel és edzőcserével készültetek a folytatásra, az évad végére azonban egyenesbe került a csapat, s kivívta a nemzetközi kupaindulás jogát. Most pedig már a januári csoportkörre hangolódhattok, mindeközben a bajnokságban is jól haladtok a kitűzött cél megvalósítása felé.

- Talán nem túlzok, ha azt mondom, eddigi debreceni pályafutásom során ez volt a legjobb őszi idény, amelyet a csapattal produkáltunk. Egyben vagyunk, nagyon sokat dolgozunk, és az elvégzett munkának szerencsére megvan az eredménye. Az EHF-kupában jó hangulatú és sikeres meccseken vagyunk túl. A Jagodina elleni visszavágó mindannyiunknak rendkívüli élmény volt, hiszen szurkolóink nagy számban kísérték el a csapatot, és idegenben is hazai légkört teremtettek. Ezt a pályán és a kispadon egyaránt felemelő érzés volt átélni.

- Szereplésetekben tagadhatatlanul nagy szerepe van mestereteknek, Köstner Vilmosnak. Edző és csapata között a kémia aligha működhetne jobban.

- Így igaz, ahogy Vili bá’ kinevezésekor is mondtam, őt tényleg nem kell senkinek bemutatni. Kemény edző, aki megköveteli, hogy hiánytalanul megvalósítsuk a megbeszélt és begyakorolt taktikát. Ezzel együtt bátran mondhatom, hogy nagyon szeretünk vele dolgozni, és az edzések is jó hangulatban telnek. Az általa képviselt hajtós, sok futásra épülő kézilabda pedig láthatóan működik.

- Nem hiányzott sok a kifogástalan őszi eredménysorhoz, ám a csapat több bravúrponttal a zsebében épp akkor hibázott, amikor a legkevesebben várták volna.

- Sajnos az MTK és a Dunaújváros ellen sem a valós tudásunknak megfelelően játszottunk. Hiába mentünk és küzdöttünk, egész egyszerűen nem úgy alakultak a meccsek, ahogyan szerettük volna. Ebben nyilván szerepe volt annak is, hogy folyamatos meccsterhelés mellett kellett helytállnunk, amit érzésem szerint még szoknunk kell.

- Jelenleg a hazai pontvadászat ötödik helyén álltok, ugyanannyi szerzett egységgel, mint a negyedik helyezett Érd, amelyet egyébként magabiztosan vertetek idegenben. Cél a jelenlegi pozíció megtartása, vagy feljebb merészkednétek?

- Úgy gondolom, elégedettek lehetünk a jelenlegi helyezésünkkel. Az elsődleges cél továbbra is az, hogy a legjobb ötben zárjunk, amellyel túlszárnyalnánk a tavalyi szezont. Az már csak hab lenne a tortán, ha még előrébb lépnénk, de úgy vélem, ha minden ideálisan alakul, és úgy küzd a csapat, ahogy eddig, akkor minden esélyünk meglesz erre.

- Az idei teljesítmény egyfajta elismerésének tekinthető, hogy a magyar válogatott világbajnoki keretében négy debreceni játékos kapott helyet, de ott lesz Kumamotóban a csapat két légiósa, Jeca Despotovic és Elke Karsten is.

- Komoly fegyvertény, hogy ilyen sok debreceni játékos lesz érdekelt a világbajnokságon. Ami viszont előny, egyben hátrány is, hiszen így nem tudunk annyit közösen készülni a decemberi alapozás során. Abban azért bízhatunk, hogy mindannyian pozitív élményekkel gazdagodva és lelki erőtől duzzadva térnek vissza hozzánk.

- A keret fiataljainak rátermettségét idén sem érheti kritika, ezt mi sem mutatja jobban, minthogy tavaly Tóvizi Petra, idén pedig Vámos Petra utazik a válogatott (egyik) újoncaként az aktuális seregszemlére, és a te posztodon is feltűnt egy ifjú gyöngyszem Petrus Mirtill személyében.

- Mindenképp pozitív, hogy egyre több fiatal kap lehetőséget Debrecenben. Nyilván a kezdeti drukk mindenkin érzékelhető, de ha sikerül ezen átlendülniük, övék lehet a jövő. Vámos Petra fantasztikus tehetség, aki új színt hozott a játékunkba. Gyors, jól cselez, emellett minket, szélsőket is remek átadásokkal hoz helyzetbe. Fiatal kora ellenére már most nagyon érett és fegyelmezett, így amennyiben megkapja a lehetőséget a vébén, a válogatottnak is nagy fegyvere lehet. Mirtill szintén kiváló képességű játékos, de talán ennél is fontosabb, hogy erős fejben. Elvégre ezen a szinten csak az lehet sikeres, aki bírja a folyamatos nyomást és eredménykényszert.

- Hogy látod, a játék mely elemére kell a legnagyobb hangsúlyt fektetnetek a téli alapozás folyamán?

- Védekezésben mindenképp javulnunk kell! Emellett nagyon fontos, hogy végig koncentráljunk, hisz nem szabad elfelejteni, hogy a januári-februári időszakban nagyon kemény terhelés vár az együttesre, amely új helyzet számunkra. Azonban úgy gondolom, minden játékos szereti, amikor egymást érik a meccsek, úgyhogy élveznünk kell ezt az időszakot, és mindent beleadni!

- A balszélről pedig vélhetően a jövőben is szép számmal érkeznek majd a megunhatatlan cundergólok.

- Reméljük, hogy így lesz. Mindenesetre akkor sem leszek csalódott, ha egyszerűbb találatokat szerzek. A lényeg, hogy segítségére legyek a csapatnak, és nyerjük a meccseket!

A DVSC-SCHAEFFLER kézisei legközelebb a két ünnep között, december 29-én lépnek pályára, amikor is az újonc Szombathely együttesét látják vendégül a Hódosban. További hír a csapat háza tájáról, hogy nemrég elkészítették az EHF-kupa csoportbeosztását. A Loki az első kalapból a cseh Banik Most, a másodikból a Vácot kiejtő török bajnok Kastamonu, míg a harmadikból a német Thüringer együttesét kapta ellenfélnek. Az európai turné Törökországban indul és csehországi vendégjátékkal zárul, s annyit már elöljáróban elmondhatunk, hogy a piros-fehéreknek minden esélyük megvan arra, hogy versenyben legyenek a továbbjutást érő első két pozíció valamelyikének megszerzéséért. Köstner Vilmos a klub hivatalos honlapjának elmondta, „veszélyes kis csoportba” került csapata, ugyanakkor örül annak, hogy gyors, jó tempóban kézilabdázó gárdákkal mérkőzhetnek meg, és úgy érzi, a hazai meccseken mindhárom riválissal szemben valós győzelmi esélyekkel futhatnak ki a pályára.

Tóth Sándor

 

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.