Női Eb: folytatás Magyarországon!

Itthon bizonyíthatnak a lányok  Fotó: MKSZ

A zaklatott hullámvasútként megélt 2022-es Európa-bajnokság után a magyar női kézilabda nemzeti csapat számára egészen egyedülálló lehetőség adódik majd 2024-ben. A kontinensviadalt ugyanis Svájccal és Ausztriával kiegészülve hazánk szervezi.

Korántsem tapasztalatlan szervezők bonyolítják majd a 2024-es női kézilabda Európa-bajnokságot. Ausztria és Svájc is rendezett már nemzetközi válogatott kézieseményt, Magyarországra pedig immár harmadszor tér vissza a rendezvény, tízéves váltásban, 2004 és 2014 után (ez utóbbit a horvátokkal közösen rendeztük). Hazánk esetében ez különösen is reményre adhat okot, hiszen, bár a 2023-mas világbajnokságot az idei Eb topcsapatainak nemzetei, a skandináv trió, a norvég-dán-svéd hármas rendezi, egy esztendővel később igazán hazai közönség előtt léphetnek pályára Vámos Petráék, bizonyítva, hogy a magyar kézilabdázásnak helye van az európai elitben. Magyarország két legnagyobb városában, a fővárosban, illetve a szabadság őrvárosában, a cívisvárosban is új helyszínt kapott a hazai kézilabdázás fellegvára. Budapesten megépült az MVM Dome, Debrecenben pedig teljeskörűen felújították a Főnix Arénát. Ettől függetlenül a hajdúságiaknak sajnos csupán távolabbi nemzetek csapataival kell majd beérnie, hiszen a magyarok valamennyi összecsapásukat Budapesten tartják majd. Vigasztalhatja a debrecenieket viszont, hogy a meccsek csaknem kétharmadát Magyarországon vívja majd a mezőny, hatvanötből negyvenet. A társszervezők két városa, így Basel és Innsbruck két-két csoportkörnek ad majd otthont, míg Debrecenben és Budapesten egy-egy csoportkört és egy-egy középdöntőt rendeznek. Az elődöntőket, illetve a helyosztókat, tehát a finálémeccseket pedig ékes fővárosunkban rendezik majd, amely a nemzetközi kézilabdázásnak mind válogatott szinten, mind pedig klub szinten, például a Bajnokok Ligája miatt is fellegvára.

Debrecen is több komoly rendezéssel büszkélkedhet, mint például a 2018-as junior világbajnokság, amelyet történetesen Magyarország nyert meg, és olyan neveket ismert meg a világ, mint Márton Gréta, a 2022-es Eb All-Star jobbátlövője, Klujber Katrin vagy az akkori, 2018-as ezüstérmes Norvégia sztárja, a jelenlegi felnőtt válogatott alapembere, ifjú irányítója, Henny Reistad.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.