„A múlt században készült vármegye” és a „kifüggesztett vásárlók”

Nem a vásárló, hanem a könyv van felfüggesztve

A sajtó nyelvében sűrűn előfordulnak indokolatlanul hosszú, úgynevezett „kígyómondatok”. Vannak, akik – tévesen – azt gondolják, tömörebben fejezik ki magukat, ha egyetlen mondatba zsúfolnak minden körülményt. Pedig értelemzavaró, ha szerfölött sok adatot, gondolatot akartunk kis helyre összepréselni.

Így például félreérthetők a következő közlések:

„Komoly erőfeszítések történtek a lakosság zökkenőmentes építőanyaggal való ellátására.” Természetesen nem az építőanyag zökkenőmentes, hanem az ellátás. A személyessé tétellel, tehát a személytelenség – az -ás/-és-ezés – megszüntetésével és a mondatkezdő elcsépelt divatszó kiküszöbölésével: Nagy erőfeszítéseket tettek azért, hogy a lakosságot zökkenőmentesen lássák el építőanyaggal.

„Meghívták a szövetség által nyáron rendezendő Természetjáró Gyerekek Találkozójára.” Nyilván nem „nyáron rendezendő természetjárók”-ról van szó, hanem erről: Meghívták a Természetjáró Gyerekek Találkozójára, amelyet a szövetség nyáron rendez.

„Megnyerték a március elején Pécsett rendezett spanyol nyelvű iskolák színi versenyét.” Kézenfekvő, hogy nem az iskolát, hanem a versenyt rendezték a baranyai megyeszékhelyen.  Egyértelműen, pl. két mondatra bontva: Megnyerték a spanyol nyelvű iskolák színi versenyét. A megmérettetést Pécsett rendezték, március elején. Vagy: Megnyerték a spanyol nyelvű iskolák – március elején, Pécsett rendezett – színi versenyét.

„A polgáriak sajátos viseletére a múlt század végén készült Szabolcs vármegye monográfiája is utalt.” Múlt század végén készült Szabolcs vármegye? Nem, csak a szórend keveredett össze. Világosan: A polgáriak sajátos viseletére Szabolcs vármegye monográfiája is utalt, mely kiadványa múlt század végén készült. Vagy: A polgáriak sajátos viseletére Szabolcs vármegye – múlt század végén készült – monográfiája is utalt.

„A vásárló joga, ha bármilyen szabálytalanságot észlel, azt a jól látható helyen kifüggesztett, íróeszközzel ellátott vásárlók könyvében rögzítheti.” Nincs ok a döbbenetre: természetesen nem a vásárlók kifüggesztéséről esik itt szó, hanem arra szeretné felhívni a figyelmet a beszélő, hogy a vásárlók könyvét jól látható helyre, íróeszközzel együtt függesztették ki. S e könyvbe írhatja be panaszait a vevő. Csak pontatlanul fogalmazott… Egy másik hibára is felfigyelhetünk, a pongyolaságra, terjengősségre, hiszen az ellátott helyett jobb a fölszerelt. A befejezett melléknévi igenév pedig határozói igenévre vagy cselekvő igére cserélendő. S nem árt a szóismétlést (vásárló) megszüntetni. A mondat helyesen: A vevő joga, hogy ha bármilyen szabálytalanságot észlel, azt rögzítheti a vásárlók könyvében, amelyet jól látható helyen, íróeszközzel fölszerelve függesztettek ki.

Meglepő – és bizarr – mondat: „A programok között szerepel a szívinfarktus, az agyérbetegség okozta halálozás csökkentése.” E mondatban a meghökkentő kezdésen kívül logikai hézag is van, ugyanis nyilván nem a „halálozás csökkentésére” gondol, hanem arra, hogy a halálesetek, az elhalálozások számát hivatottak mérsékelni a megelőző programok. Helyesen: A programok között szerepel, hogy csökkentendő a szívinfarktus, az agyérbetegség okozta elhalálozások száma. Vagy: A programok része: visszaszorítani a szívinfarktusok, az agyérbetegség okozta halálozások számát.

Speciális szórendi hiba a mondatátszövődés: az alárendelő összetett mondat tagmondatainak anyaga egybeszövődik, „összekeveredik”. A mellékmondat egyes részeit a beszélő az elöl álló főmondat elé emeli, ezzel előtérbe állítja. „A következő tíz évben látunk valamit, ami ezen a területen különleges feszültséget okozhat?” Világosan: Látunk valamit, ami a követező tíz évben ezen a területen különleges feszültséget okozhat?

Egy-egy kevéssé áttekinthető, nem eléggé tagolt mondat következtében mulatságos hibák éktelenítik a közlést. Például: „Vígkedvű muzsikások invitálják táncos farsangi mulatságra február 15-én 19 órától a mulatozni vágyókat.” Nem 19-én invitálnak, hanem akkor kezdődik a program. Tehát pontosítsuk a szórendet! Íme: Vígkedvű muzsikások invitálják a szórakozni vágyókat a – február 15-én 19 órakor kezdődő – táncos farsangi mulatságra. Vagy: Vígkedvű muzsikások invitálják a szórakozni vágyókat táncos farsangi mulatságra. A program február 15-én 19 órakor kezdődik.

Arany Lajos

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.