Miért nem veszünk ki 150 ezret a pénzgépből?

Nettó bérek

A bankok pénzügyi szolgáltatásai díjainak ugrásszerű emelkedése késztette a kormányt az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségének biztosítására. Január elsejétől ATM automatákból, százötvenezer forint felső határig, általában két részletben, minden banki költség nélkül vehetünk fel pénzt.

Az intézkedés életbe lépése nem várt eredménytelenséget produkált. A MasterCard kártyatársaság felmérése szerint tízből kilenc ember nem tud, vagy nem akar havonta százötvenezer forintot felvenni. A kutatás során megkérdezettek mindössze három százaléka használja ki a maximumot. Egyharmaduk kevesebb, mint százezret, újabb egyharmaduk ötvenezret sem vesz fel.

A kártyacég az eredményeket az elektronikus fizetési mód elterjedésével magyarázza, egyre többeknél válik mindennapi szokássá a plasztikhasználat.

A következtetés túl szép, miközben a magyar valóság ennél sokkalta elkeserítőbb. Mintegy hétszázezer állampolgártársunk semmilyen jövedelemmel nem rendelkezik. 2,6 millióan élnek a szegénységi küszöb alatt. Tavaly 87.510 forintnál húzták meg a létminimum és 67.403 forintnál a szegénységi küszöböt. Bizony mindkettő nagyon messze van az ingyenesen felvehető 150 ezer forinttól. A minimálbért keresők nettója sem közelíti meg a limitet. A nyugdíjasok többsége hasonló ok miatt nem él a kedvezménnyel.

Számoljunk! 2,6 millió szegénységi küszöb alatt élő, minimálbéren dolgozó egymillió, kétmillió „nyögdíjas”, félmillió munkanélküli, százötvenezer közhasznú munkás, továbbá hétszázezer fő, akiknek semmilyen jövedelme sincs, az összesen 6,95 millió ember. Nincsenek benne azok, akik a minimálbérnél többet keresnek, de nettójuk nem éri el az ingyen kivehető limitet. 2014 első negyedévben Hajdú-Biharban a nettó átlagkeresetet 127.767 Ft-ban állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal, akkor a megyénkbeli munkavállalók többsége (a minimálbérért dolgozókat leszámítva) sem élhet a lehetőséggel.

Nos, az ingyenesen felvehető százötvenezret a magyar lakosság 70 százaléka a fentebb felsoroltak miatt képtelen felvenni.

Nekik a százötvenezer is csak az álmok világában létezik.

Somogyi Ferenc

 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.